РФ є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником: заява Країн G7

Країни-учасниці Великої сімки підтвердили свою підтримку територіальної цілісності України і нагадали, що РФ є стороною конфлікту на Донбасі, а не посередником. 19 країн закликали РФ припинити окупацію

Велика сімка виступає за продовження санкцій проти РФ (Фото: radiosvoboda.org)

Про це йдеться в офіційній заяві організації, опублікованій у четвер, 18 березня.

«Ми рішуче виступаємо проти триваючої дестабілізації Росією України, особливо проти дій РФ в окремих районах Донецької і Луганської областей, якими ігноруються зобов’язання, взяті нею відповідно до Мінській угоді… Росія є стороною конфлікту на сході України, а не посередником», — підкреслили у G7.

Там також зазначили, що кремлівський режим продовжує політичні репресії проти жителів окупованого ним Криму.

«Ми засуджуємо порушення Росією прав людини на півострові, особливо кримських татар. Ми закликаємо Росію дотримуватися своїх міжнародних зобов’язань, надати доступ міжнародним спостерігачам і негайно звільнити всіх незаконно затриманих», — заявили у Великій сімці.

У зв’язку з цим представники Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії і США виступили за продовження санкцій проти РФ.

Президент України Володимир Зеленський привітав таку заяву міністрів закордонних справ країн Великої сімки.

«Це справжній жест дружби — підтримати нашу ініціативу щодо створення міжнародної Кримської платформи для консолідації зусиль міжнародного співтовариства щодо Криму та припинення російської агресії. Україна рухається до миру», — цитує Зеленського його пресслужба.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав заяву G7 «сильним сигналом» і висловив упевненість, що виправдати окупацію Криму ніколи не вдасться.


Після скликаного 17 березня Росією неформального засідання Ради Безпеки ООН по Криму по "формулою Арріан" 19 країн опублікували спільну заяву із закликом припинити окупацію полуострова

Як повідомила прес-служба представництва України при ООН, серед авторів цієї заяви Австралія, Бельгія, Болгарія, Канада, Чехія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Ірландія, Латвія, Литва, Нідерланди, Норвегія, Польща, Словаччина, Україна,

За матеріалами: НВ
Добавлено: 18-03-2021, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх