Як Харківські угоди вплинули на хід історії в Україні

Як їх підписували в 2010 році із РФ

12 березня 2021 року СБУ розпочала досудове розслідування за фактом державної зради під час підготовки та підписання договору щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року

Чи мали б ми зараз, у 2021 році, обговорювати загострення на Донбасі та перспективи зустрічі в "нормандському форматі", якби одне рішення Верховної Ради не посприяло б нарощуванню російських збройних формувань на території України? Йдеться про події 2010 року, коли український парламент продовжив перебування російського Чорноморського флоту у Криму до 2042 року в обмін на 100 доларів. Такою була знижка в ціні на російський газ для України. Про це йдеться у матеріалі "Підсумків тижня".

12 березня 2021 року СБУ за дорученням Ради нацбезпеки й оборони почала досудове розслідування обставин підготовки і ратифікації тих самих Харківських угод. Серед тих, хто підтримував ратифікацію, багато відомих та впливових людей, як-от Рінат Ахметов, Ігор Палиця, Володимир Литвин.

Тоді, під час ратифікації, опозиція намагалася завадити голосуванню. Депутати навіть пронесли в залу димові шашки. Але політики від Партії регіонів та охорона захищали президію та спікера, який у "бойових умовах" все ж таки провів голосування. Зрештою, цей закон, яким ратифікували українсько-російську угоду, залишається чинним.

Рішення РНБО багатьом не дуже зрозуміле. Опозиція переконана: зараз аналіз голосування народних депутатів на державну зраду суперечить Конституції, тому що вони не несуть відповідальності за свої голосування і за свої висловлювання в залі чи у приміщенні Верховної Ради. Інші вважають, що це справедливе історичне рішення, бо держзрада не має часу давності. Тож стежимо за цією темою і за тим, чи зможе СБУ довести антидержавну діяльність парламентарів.

Нагадаємо,

12 березня СБУ розпочала досудове розслідування за фактом державної зради під час підготовки та підписання договору щодо перебування Чорноморського флоту Росії на території України до 2042 року.

Попередньо слідство вважає, що підписання цих так званих Харківських угод призвело до збільшення кількості російських військових на території Криму. Йдеться про угоди, підписані 21 квітня 2010 року. Чинний тоді президент Віктор Янукович і тодішній президент Російської Федерації Дмитро Медведєв, перебуваючи в Харкові, продовжили на 25 років термін перебування Чорноморського флоту у Криму. Росія запропонувала знижку на газ.

За матеріалами: 5.ua
Добавлено: 18-03-2021, 12:31
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх