Дружина заарештованого в Криму Єсипенка назвала його інтерв'ю «свідченням тортур і знущань» (ВІДЕО)

Катерина Єсипенко на пресконференції в Києві, 19 березня 2021 року

Дружина заарештованого в Криму фрілансера Радіо Свобода (Крим.Реалії) Владислава Єсипенка Катерина вважає інтерв'ю з її чоловіком російському телеканалу «Крым24», опубліковане напередодні, свідченням «побоїв, тортур і знущань». Про це жінка сказала на пресконференції в Києві 19 березня, яку транслювали Крим.Реалії.

«Я хочу відреагувати на вчорашнє пропагандистське інтерв'ю кореспондента «Крым24». Його нарядили. Це не той одяг, який я йому передавала. Одяг на ньому був, невідомо чий. Він був красиво вбраний і посаджений. Форма тіла візуально непропорційна, тобто, я припускаю, що під одягом у нього щось було. Чи то пристрій, чи то є якийсь корсет. Це неозброєним оком помітно. Побої на обличчі та шиї видно неозброєним поглядом. Слово «схрон» – це зовсім не лексика Влада, з вигаданим Кравчуком він ніколи не був знайомий і не мав контактів. Влад працював на Крим.Реалії і навіщо йому передавати вигаданому, фейковому Кравчуку якісь матеріали. Якщо всі сюжети, який він знімав, він передавав редакторам Крим.Реалії», – сказала Єосипенко.


Вона зазначила, що побоюється за життя і здоров'я свого чоловіка після того, як побачила вчорашнє інтерв'ю на «Крым24».

«Це відео є черговим доказом побоїв, тортур і знущань з людини. Цей факт підтверджує недопуск двох незалежних адвокатів до мого чоловіка. Від Влада надійшов дзвінок у вівторок, 16 березня. Це був вже шостий день затримання. Я його не впізнала. Кажу: «Хто це?». Він мене відразу попередив, що може говорити тільки на побутові теми. Його змусили говорити те, що вони хотіли. Голос у нього був рівним, беземоційним, цікавився як ми тут. Я запитала: «Били тебе?». Він сказав, що не може відповісти на це питання. Він сказав, що відмовився від Курбедінова (адвокат Еміль Курбедінов – КР). Він дав однозначну відповідь, що іншого адвоката (крім того, якого йому дали за призначенням – КР) бути не може. Він сказав, що слідчий ФСБ Власов дозволив побачення, щоб я з дитиною приїхала до Криму. Чесно кажучи, вся ця розмова була шифром для мене, тому що я це розцінила, як попередження не їхати туди», – розповіла Єсипенко.

Таку ж думку про «інтерв'ю» російському телеканалу Єсипенко висловив кримський журналіст Микола Семена і глава «Кримської правозахисної групи» Ольга Скрипник. Вони вважають його «постановкою» і «пропагандою».

Напередодні стало відомо, що до заарештованого в Криму Єсипенка допустили журналістів російського державного телеканалу «Крым 24». Зокрема, з ним поспілкувався генеральний продюсер телеканалу Олег Крючков. Водночас, з моменту затримання до Єсипенка дотепер не допустили незалежних адвокатів. На відео, опублікованому на сайті «Крым 24», Владислав Єсипенко підтвердив, що знімав на півострові для проєкту Крим.Реалії, також він сказав, що нібито дублював відзняте відео українським спецслужбам. Крим.Реалії опублікували добірку відео, які знімав Владислав Єсипенко в Криму.

16 березня в Центрі громадських зв'язків ФСБ Росії повідомили, що затримали 10 березня в Криму Владислава Єсипенка за збір інформації «в інтересах спецслужб України».

Як стверджують у ФСБ, Єсипенко «здійснював фото- і відеофіксацію місцевості, об'єктів життєзабезпечення і місць масового перебування людей на території Криму». Чоловіка суд у Криму відправив під арешт.

Єсипенка затримали після акції до дня народження Тараса Шевченка, що проходила в Сімферополі 9 березня.

У відомстві посилаються на свідчення Єсипенка, в яких він нібито повідомив, що збирав інформацію «в інтересах спецслужб України за завданням офіцера чинного резерву 8-го відділу 5-го департаменту СЗР України полковника Кравчука В.А., а саморобний вибуховий пристрій за його рекомендацією зберігав в автомобілі для забезпечення власної безпеки».

Служба зовнішньої розвідки України на інформацію ФСБ про співпрацю Владислава Єсипенка з українськими спецслужбами повідомила Крим.Реалії, що «не коментує провокації російських спецслужб».

«Така пропагандистська акція напередодні річниці окупації Криму – це зручний привід для відволікання уваги населення від численних внутрішніх проблем півострова», – додали пізніше у пресслужбі СЗР України.

У Національній спілці журналістів України закликали до негайного звільнення Єсипенка. Українські правозахисники також опублікували спільну заяву, в якій вимагали від російської влади звільнити Владислава Єсипенка, а Україна і міжнародне співтовариство закликали посилити тиск на Росію за переслідування на анексованому півострові.

Прокуратура АРК повідомила про те, що українські правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом затримання і арешту в Криму Владислава Єсипенка.​

МЗС України вимагає допустити до затриманого в Криму Владислава Єсипенко незалежного адвоката.

За матеріалами: Радіо Свобода
Добавлено: 19-03-2021, 17:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх