Росія кинула на кордон з Україною 28 батальйонів і планує їх подвоїти, – Хомчак (ВІДЕО)

Нині вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях та АР Крим Росія утримує 28 батальйонних тактичних груп

Про це заявив головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак під час виступу у Верховній Раді на позачерговому засіданні, передає Depo.ua.

"Станом на 30 березня цього року вздовж державного кордону України та на тимчасово окупованих територіях та АР Крим утримується 28 батальйонних тактичних груп противника. А саме – в Брянській, Воронезькій, Ростовській областях та на території АР Крим", – сказав Хомчак.

Він додав, що останнім часом з різних регіонів Росії під виглядом навчань Збройні сили РФ здійснюють поступове нарощування військ поблизу державного кордону України – на півночі, сході і півдні.

"Загалом очікується додаткове зосередження до 25 батальйонних тактичних груп, що в сукупності з наявними розгорнутими силами та засобами поблизу державного кордону з Україною створює загрозу воєнній безпеці держави", – додав Хомчак.

Зазначимо, бойові дії війни на Донбасі розпочалися із захоплення 12 квітня 2014 року російськими загонами, керованими офіцерами спецслужб РФ, українських міст — Слов'янська, Краматорська і Дружківки, де захопленою у відділках МВС зброєю російські диверсанти озброїли місцевих колаборантів і прийняли до своїх лав.

Попри чисельні факти участі Збройних сил РФ та докази причетності Росії до війни, офіційно Росія не визнає факту свого вторгнення в Україну, тому з українського боку війна розглядається як неоголошена.

Юридично на сході України триває антитерористична операція (2014—2018) та операція Об'єднаних Сил (з 2018). 


Президент України Володимир Зеленський спроможний дати команду про наступ на Донбасі, проте таке рішення може загрожувати великими втратами серед цивільного населення регіону. Про це заявив головнокомандувач Збройними силами Руслан Хомчак в інтерв'ю журналістці Олесі Бацман, пише сайт "Гордон". 

Він заявив: "Я вам гарантую: у верховного головнокомандувача проблем дати команду або прийняти рішення немає. Просто треба прораховувати всі наслідки потім, сили й можливості, резерви, готовність сьогодні держави до цього – щоб ми йшли – і наслідки. Тому що якщо ми сьогодні йдемо наступати, ми розуміємо, що таке Донецьк, – це багатомільйонне місто".

За словами Хомчака, при наступі є багато ризиків. Зокрема, може загинути занадто багато місцевих жителів.

Він сказав: "Але ж це українці, це ж люди. Міжнародне гуманітарне право що скаже? Оцінивши ці всі фактори, ці ризики... Хто проти нас піде? Якщо ми будемо сьогодні воювати з тими, хто там є, – звичайно, у нас є дуже багато шансів досягти мети. Але ми розуміємо, що проти нас стане... Ми це бачили в 14 році".

Нагадаємо, нещодавно головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що Україні буде важко повернути окуповані території на сході.

За матеріалами: Depo.ua, Гордон
Добавлено: 30-03-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх