Україна стала першою країною світу, яка прирівняла електронні паспорти до звичайних

Україна стала першою країною світу, яка прирівняла електронні паспорти до звичайних. Законопроєкт про електронні паспорти підтримали 302 нардепи під час засідання Верховної Ради 30 березня.

Біометричний паспорт і ID-картка в застосунку Дія з 23 серпня 2021 року будуть повними аналогами паперового і пластикового.

Документ закріплює на законодавчому рівні терміни «е-паспорт» і «е-паспорт для виїзду за кордон». Цифрові документи формуються безкоштовно за бажанням і можуть пред’являтися на території України для посвідчення особи і підтвердження громадянства (крім випадків перетину кордону, в'їзду і виїзду з тимчасово окупованої території). В електронних паспортах буде інформація про місце проживання і код платника податків.

Як пояснив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, тепер достатньо мати з собою телефон з цифровим паспортом для будь-якої життєвої ситуації, в якій потрібен паспорт:


«Користувачі Дії більше не стикатимуться з ситуаціями, коли цифровий паспорт не приймають. Це не просто важлива подія в історії сучасної України і великий крок до впровадження режиму „без паперу“. Це унікальний світовий кейс, яким можна і треба пишатися».

Мінцифра запустила цифрові паспорти в Дії в квітні 2020 року. Зараз ними можуть користуватися близько 20 млн українців — більш ніж 5,5 млн з них мають ID-картку, ще 18 млн — біометричний закордонний паспорт.

Зараз цифрові паспорти можна використовувати для отримання державних послуг в центрах надання адміністративних послуг, держустановах, судах, для отримання відправлень на пошті, підтвердження віку в супермаркетах, для касових операцій в банках і при відкритті банківського рахунку онлайн. Також цифровий паспорт дозволяє подорожувати Україною літаком і поїздом, заселятися в готель тощо.


За словами голови комітету з питань цифрової трансформації Михайла Крячка, ухвалення законопроєкту — перший крок до введення режиму «без паперу» в Україні, коли держоргани не матимуть права вимагати паперові документи, якщо інформація є в реєстрах.

Україна почне перехід до режиму «без паперу» у вересні 2021 року.

За матеріалами: НВ

Добавлено: 31-03-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх