Підземні сховища газу України втратили свою привабливість

Операції з "митним складом" ПСГ України заблоковані.. А все через недосконалість законодавства.

Підземні сховища газу України втратили свою привабливість через недосконалість законодавства 

Операції з газом, який зберігається в підземних сховищах (ПСГ) в режимі "митний склад", з перших чисел квітня заблоковані через неузгодженість у законодавстві. Про це пише Інтерфакс-Україна з посиланням на прес-службу АТ "Укртрансгаз".

Відзначається, що з 1 квітня 2021 року Енергетична митниця почала декларування зберігається в режимі "митний склад" газу в одиницях енергії відповідно до закону "Про митний тариф" від 4 червня 2020 року. Цей закон вимагає додатковий облік в кВт-год.

Однак ВР ще не прийняла в другому читанні законопроект №2553, яким повинні бути внесені зміни до чинних законів для переходу на облік в одиницях енергії.

"Неврегульованість цієї ситуації може привести до зниження привабливості українських газосховищ в очах іноземних замовників послуг. Компанії-нерезиденти з 24 зарубіжних країн в 2020 році зберігали в українських ПСГ в режимі" митний склад "10 млрд куб. м природного газу або більше третини від усіх запасів газу в ПСГ, і саме використання режиму "митний склад" - звільнення від сплати митних платежів та ПДВ протягом 1095 днів - стало одним з ключових чинників привабливості вітчизняних газосховищ на газовому ринку ЄС ", - відзначають в УТГ.

На сьогодні в ПСГ України в цьому режимі зберігається 5,6 млрд куб. м газу, з яких 5 млрд куб. м належить іноземним компаніям.

Повідомлялося, що після запуску «Турецький потік» транзит російського газу в Туреччину, Грецію та Болгарію повністю перейшов на гілки цього газопроводу. «Газпром» поступово скорочує транзит через територію України.

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 5-04-2021, 15:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх