Благовіщення 2021: коли та як святкувати, традиції і прикмети свята

Благовіщення розшифровується, як “блага звістка”.

7 квітня православний світ святкує Благовіщення (повна назва - Благовіщення Пресвятої Богородиці). Воно третє за важливістю після Різдва та Пасхи.

Благовіщення згадує подію, коли Архангел Гавриїл явився Діві Марії і пророкував народження через Неї Сина Божого Ісуса Христа.

Благовіщення належить до дванадесятих свят - 12 головних свят Церкви. У народі Благовіщення  - це третя зустріч весни (після Стрітення 14 лютого та Сорока мучеників Севастійських  22 березня). 

Історія Благовіщення
  • Благовіщення згадується лише в одному з чотирьох євангелій - в Євангелії від Луки. Апостол Лука взагалі вважається євангелістом Богородиці, бо в його творах Богородиця згадується найчастіше. Цю подію пророкували пророки Старого Заповіту. Найчастіше пригадують пророцтво Ісаї: “То Сам Господь даст вам знак: Ось, Діва зачала і породить Сина, і дасть йому ім’я Еммануїл”.
Подія сталася через пів року, як свята Анна зачала Іоанна Хрестителя.


Архангел Гавриїл явився Діві Марії в містечку Назарет, коли вона набирала воду з джерела.

Цитата з Євангелії від Луки:

У цей день Архангел Гавриїл сповістив Діві Марії про народження нею Ісуса Христа, Сина Божого: "Радій, благодатна, Господь з тобою. Зачнеш у лоні і породиш сина і назвеш його Ісус. Він буде великий і Сином Всевишнього назветься, і дасть йому Господь Бог престол Давида, Батька Його, і царюватиме над домом Якова повіки та й царству Його не буде кінця". Марія ж сказала: "Як же це станеться, коли я мужа не знаю". Відповів Архангел: "Дух Святий найде на тебе й сила Всевишнього окриє тебе, — тим-то й Святе, що народиться, назветься — Син Божий. У Бога нема неможливого". І сказала Марія: "Я раба Господня, нехай буде мені по твоєму слові".

Головна архітектурна пам’ятка Благовіщення

Подія Благовіщення відбулася біля джерела з водою у маленькому містечку Назарет (Ізраїль). Зараз на місці джерела розташована православна церква Архангела Гавриїла у Назареті, яка діє. Це єдиний православний храм у Назареті. Джерело досі є, розміщене всередині храму і має назву Джерело Благовіщення у Назареті. Вважають, вода там має цілющу та благодатну силу.


Значення свята Благовіщення

Благовіщення розшифровується, як “блага звістка”.

Благовіщення вважається одним з трьох найважливіших подій, як Різдво Христове та Пасха. Бо фразою: “Нехай буде мені по твоєму слові” Богородиця від імені людей погодилася на промисел Божий щодо майбутнього спасіння людства. Тому у духовному світі Благовіщення - головна подія в історії православної церкви. Без згоди Богородиці не було б християнства. Від моменту Благовіщення і до сьогодні Божество і людина - пов’язані.

Традиції святкування Благовіщення

Цього дня відбувається святкова літургія, яка часто завершується хресним ходом та красивою традицією - випускати у небо білих голубів. Голуб - символ Святого Духа.

Головний колір богослужіння на Благовіщення - голубий, його ще звуть Богородичним. 

На Благовіщення дозволяється їсти рибу та випити трошки богослужебного вина - Кагору. Бажано сповідатися та причаститися, це вважається благословенням.

Наступного дня - 8 квітня - святкується собор Архангела Гавриїла, як головного благовісника, посланця від Самого Господа.

Прикмети Благовіщення

Найчастіше у цей день на момент богослужінь - гарна погода, переважно світить сонечко.

За народними прикметами: яка погода буде на Благовіщення, така буде й на Пасху.

У давнину вважалося, що у цей день навіть птиці гнізда не в’ють, тому і людям у цей день робити не можна. І дійсно, за церковними канонами у Благовіщення бажано відпочивати, згадувати євангельські події, дякувати Богу за Його милість. 

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 6-04-2021, 13:47
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх