Чистий четвер 2021: історія, традиції, обряди

Під час богослужінь цього дня згадують одну із найважливіших євангельських подій - Таємну вечерю.

Чистий четвер у 2021 році випадає на 29 квітня

Останній тиждень перед Великоднем називається Страсною седмицею, а випереджає її свято Входу Господнього в Єрусалим або Вербна неділя.

У 2021 році вона триватиме з 26 квітня по 1 травня. Кожен день Страсної седмиці називається Великим, має особливий духовний зміст і присвячений спогадам про останні дні земного життя, смерть і поховання Христа.

Великий або Чистий четвер випадає на 29 квітня. У цей день згадуються Таємна вечеря, на якій Ісус Христос встановив таїнство Євхаристії і зробив обмивання ніг учнів, молитва сина Божого в Гефсиманському саду і зрада Іуди.

Історія свята

Згідно з Євангеліями, за три дні до розп'яття Ісус зібрав апостолів на останню трапезу - Таємну вечерю. Того вечора Спаситель омив ноги учням, показавши тим самим приклад братської любові і смиренності, розділив з ними хліб і вино, а також сказав, що хтось із них найближчим часом видасть його.

Так і сталося: в ніч з четверга на п'ятницю Юда Іскаріот продав Ісуса за 30 срібняків.


Ікона Таємна вечеря

Традиції

Віряни пов'язують цей день з оновленням і всепрощенням перед стратою Ісуса. У Великий четвер до сходу сонця треба вмитися і скупатися - символічно очиститися від гріхів. Також важливо сходити в храм на сповідь і прийняти причастя.

У цей день починають активно готуватися до Великодня: проводять генеральне прибирання, влаштовують прання, викидають все непотрібне і старе.

Люди вірили, що велике прибирання в будинку допоможе позбутися негативу і поганих думок.

Крім того, в Чистий четвер тричі перераховували всі гроші, які є в будинку: до сходу сонця, опівдні і після заходу сонця. Вважалося, що після цього цілий рік в сім'ї буде достаток і благополуччя.

Головна традиція Чистого четверга - випічка великодніх пасок і фарбування яєць. Якості випічки надавали великого значення: якщо паска виходила пишною - чекали щасливого і благополучного року, якщо черствою - хвороб і невдач.


У Чистий четвер традиційно випікають паски і фарбують яйця

Що не можна робити в Чистий четвер

У Великий четвер не можна давати в борг і віддавати в користування щось зі своїх речей - тим самим можна віддати достаток і щастя.

Заборонені вживання алкоголю і галасливі свята.

Обряди
  •     Щоб зняти із себе порчу, треба вмитися до заходу, примовляючи: "змиваю те, що на мене напустили, те, чим душа і тіло томиться, все Чистим четвергом знімається".
  •     Від частих сварок в сім'ї брали хліб, сипали на нього сіль і говорили: "солю, солю, посипаю, щастя і спокій в дім повертаю".
  •     Якщо вранці вмитися милом з екстрактом верби, магнолії або лимона, то цілий рік хвороби будуть оминати.
  •     Щоб позбавити будинок злих духів і іншої нечисті, можна запалити гілочки ялівцю.
  •     Щоб надовго зберегти красу, здоров'я і квітучий вигляд, треба вмитися водою з тазу, в який попередньо кинули срібну ложку, прикрасу або монетку.

У Чистий четвер прийнято вмиватися до сходу сонця

За матеріалами: Корреспондент.net 
Добавлено: 29-04-2021, 11:57
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх