Безкоштовний громадський транспорт: хто має право на пільги у Кривому Розі (ВІДЕО)

Усі, хто мають "Карту криворіжця", їздять безплатно у трамваях, автобусах і тролейбусах.

У Кривому Розі впроваджують нову ініціативу - безкоштовний громадський транспорт. Безоплатним проїзд буде для мешканців міста, гості платимуть - 2,50 грн. 

Хто виступив за таке рішення і чи вистачить коштів.


Уже 11 день усі, хто мають "Карту криворіжця", їздять безплатно у трамваях, автобусах і тролейбусах. У бюджеті міста на 2021 рік запланували кошти на цей проєкт: 116 мільйонів гривень. Отримати "Карту криворіжця" місцеві мешканці можуть безкоштовно. Наразі її мають близько 300 тисяч осіб - це понад 50% мешканців Кривого Рогу.

"Забезпечена пільгова категорія, 100% учнів - школярі від 1 до 11 класу. Забезпечені також студенти. Далі звертаються люди, які зареєстровані у місті", - каже директор комунального підприємства "Центр електронних платежів" Євгеній Кривенко.

Поки міська влада не визначила позитивного чи негативного економічного обґрунтування ініціативи, наголосив він "Це стосується лише комунального транспорту. До приватних перевізників стосунку не має. Вдень близько 70 тисяч поїздок відбувається комунальним траспортом", - розповів він.

Безоплатний громадський транспорт. Ініціативу стали впроваджувати в Кривому Розі. Однак лише для місцевих. Гості міста мають платити по 2,50. Уже одинадцятий день усі, хто мають "карту криворіжця", їздять безкоштовно в трамваях, автобусах і тролейбусах. У бюджеті міста на 2021 рік запланували кошти на цей проєкт: 116 мільйонів гривень. Як така схема стала реальною – пояснює економіст Олег Пендзін.


Як така схема стала реальною, пояснив економіст Олег Пендзин. За його словами, міський транспорт дотаційний, а тому великих збитків місто від цього не матиме". "На комунальному транспорті в основному пересуваються по місту пільговики, пенсіонери. Ті, хто мають право на безкоштовний проїзд. Тому, напевне, з точки зору комунальної влади, з точки зору міської влади – зробити красивий політичний крок і зробити цей вид транспорту безкоштовним – це не такі великі втрати. Вони й так його постійно дотують", - каже він. 

До речі, такий експеримент не перший у світі. У березні минулого року Люксембург став першою країною, де весь громадський транспорт став безкоштовним. В Естонії експеримент із безплатним транспортом почався у 2011 році. Були уже преценденти і в Україні: у 1993 році у Дніпрі вже скасовували плату за проїзд. Щоправда, ініціатива протрималася лише півтора року, бо не вистачило грошей. 

За матеріалами: ТСН

Добавлено: 12-05-2021, 08:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх