Зустріч Зеленського зі спікером Сейму Литви: про що йшла мова

У центрі переговорів Володимира Зеленського та Вікторії Чмиліте-Нільсен була деоккупація Криму та європейська інтеграція України, а також співробітництво двох країн.

Президент Володимир Зеленський в середу, 12 травня, обговорив зі спікером Сейму Литовської Республіки Вікторією Чміліте-Нільсен деокупацію Криму та євроатлантичні перспективи України, повідомляє прес-служба Офісу президента.

Зеленський відзначив важливість першого офіційного візиту спікера Чмиліте-Нільсен в Україні і подякував Литві за підтримку територіальної цілісності і суверенітету України.

"Ми дуже вдячні за постійну підтримку. З початку війни Литва першою підтримала Україну і не визнала анексію Криму", - сказав Зеленський.

Він також запросив спікера Сейму на святкування 30-річчя незалежності України. Володимир Зеленський привітав рішення президента Литви Гітанас Науседа взяти участь в інавгураційній саміті Кримської платформи.

"Для нас це важливий момент, тому що майданчики по деокупацію Кримського півострова не було багато років", - підкреслив Зеленський.

Він також висловив подяку Вікторії Чмиліте-Нільсен і всім депутатам Сейму за прийняття 27 квітня Резолюції із засудженням провокаційних дій РФ і висловленням підтримки Україні. Зеленський також привітав навчання 11 травня 2021 в Сеймі Литовської Республіки парламентської платформи по деокупацію Криму.

Глава держави привітав бажання литовської делегації відвідати адміністративний кордон з окупованих Криму в Херсонській області та поспілкуватися з внутрішньо переміщеними особами.

Сторони також обговорили стратегічну мету України щодо політичної асоціації та економічної інтеграції в Європейський Союз.

"Литва першою підписала двосторонню декларацію про підтримку українського прагнення до Європейського Союзу. Хочу за це подякувати президенту Науседа", - сказав Зеленський.

Він закликав Литву приєднатися до переконання європейських партнерів в доцільності підписання з Україною двосторонніх декларацій про європейську перспективу.

У свою чергу спікер Сейму Литви ще раз підтвердила запрошення, висловлене раніше Володимиру Зеленському литовським президентом Гітанас Науседа, взяти участь у Четвертій Міжнародній конференції з питань реформ в Україні, яка відбудеться у Вільнюсі 7-8 липня 2021 року.

Співрозмовники обговорили заходи, що вживаються Україною і Литвою для подолання наслідків пандемії COVID-19, та наголосили на важливості забезпечення справедливого доступу країн мають на меті сертифіковані вакцинам.




Нагадаємо, Чмиліте-Нільсен сьогодні заявила, що Литва готова надати Україні COVID-вакцини.

Литва обіцяє сприяти деокупацію України.

За матеріалами:  Корреспондент.net
Добавлено: 13-05-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх