Кабмін ухвалив держрегулювання цін на пальне: середня вартість бензину та дизеля

Поки все це лише на період карантину.

Кабінет міністрів на сьогоднішньому засіданні ухвалив постанову, якою вводиться державне регулювання цін на пальне.

У Мінекономіки пропонують встановити граничну маржу на бензин та дизельне пальне

Зокрема, були ухвалені зміни урядової постанови №1236 від 9 грудня 2020 року. Згідно з новою редакцією документа, на період дії карантину будуть встановлені граничні рівні торговельної надбавки до середньої ціни дизельного пального (не вище 7 грн/літр) і бензину (не вище 5 грн/літр).

Водночас, середня вартість дизпального (ULSD 10 ppm) і бензину (GASOLINE 10 ppm), що включає митні платежі (акцизний податок та ПДВ), повинна розраховуватися на підставі даних Platts CIF NWE за попередній календарний місяць/декаду.

Здійснювати розрахунки пропонується зобов'язати НАК "Нафтогаз України", який надаватиме їх Мінекономіки не пізніше 3 числа кожного місяця, а інше – публікуватиме середні ціни одного літра ДП і бензину до 5 числа кожного місяця.

Згідно з цими розрахунками, середня ціна дизельного пального на травень з урахуванням граничної націнки має становити - 27,89 грн/л, бензину - 30,22 грн/л.

Як відомо, українські роздрібні мережі розпочали перегляд цін на пальне минулого тижня. Основна причина – зростання світових цін на нафту і нафтопродукти. Так, з початку квітня світові ціни на нафту виросли від 62 дол./бар. до 69 дол./бар., а нафтопродукти в Європі здорожчали на 7-11%. Водночас дрібногуртові партії дизельного пального в Україні за аналогічний період здорожчали на 10%, до 24,02 грн/л, бензину – на 8%, до 26,56 грн/л і 27,42 грн/л за "двійку" і "п'ятірку" відповідно.

Додамо, що Кабінет міністрів ввів обов'язкове декларування підвищення роздрібних цін на бензин і дизельне пальне більш ніж на 1%.

Уряд заборонив АЗС несподівано підвищувати ціни на пальне

Перелік соціально значущих товарів, які підлягатимуть декларуванню, доповнено бензином марок А-92 та А-95, а також дизельним паливом. Про зростання цін необхідно повідомляти за 20 днів.

За матеріалами: ТСН 
Добавлено: 14-05-2021, 15:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх