Чи залишиться бензин на заправках, і від яких продуктів з Білорусі доведеться відмовитись

Якщо Україна змогла відмовитися від російського ринку, то розрив відносин з Білоруссю не стане занадто великою проблемою - про це говорять представники бізнесу

Україна слідом за Євросоюзом подумує про введення санкцій проти Білорусі. Такі заходи можуть стати відповіддю на викрадення Білоруссю літака Ryanair і арешт правоохоронними органами опозиційного журналіста і засновника телеграм-каналу NEXTA Романа Протасевича 23 травня.

«Першою ластівкою» стала заборона польотів. 26 травня український уряд припинив авіасполучення між Україною і Білоруссю і заборонило українським судам польоти над білоруською територією, а з 29 травня - доручив закрити український повітряний простір для білоруських літаків.

У відповідь Belarus 28 травня ввела на півроку режим індивідуального ліцензування для імпорту низки українських товарів, серед яких - кондитерські вироби, вироби з дерева, меблі, сільгосптехніка та будівельні матеріали.

В Україні протягом останнього тижня активно обговорюється ідея введення секторальних економічних санкцій проти Білорусі. Однак думки розділилися. Якщо одні експерти наполягають на введенні обмежень, то інші попереджають, що механізм санкцій працює в обидві сторони. Тобто Україна не може ввести економічні обмеження щодо Білорусі невідчутно для власної економіки.

Найбільш відчутним для України може стати відмова України або заборона Білорусі на поставки бензину і дизельного палива. В Україні може виникнути катастрофічний дефіцит пального.

ТСН.ua розбирався, наскільки критичним для економіки України стане відмова від імпорту білоруських товарів, а також які контрсанкціі щодо України може ввести режим Лукашенка.

Товарообіг між Україною і Білоруссю: хто що купує і продає

Білорусь посідає третє місце по товарообігу серед країн-сусідів України. За даними Державної митної служби, загальний товарообіг між Україною і Білоруссю за минулий, 2020 року - 4,23 мільярда доларів. Попереду Білорусі - лише Польща і Росія, товарообіг України з якими за минулий рік склав 7,41 і 7,27 млрд доларів відповідно.

Імпорт білоруських товарів України перевищує експорт більш ніж в два рази - 2,89 млрд євро проти 1,34 млдр доларів. Левову частку товарообігу між країнами становить паливо і нафтопродукти - їх Україна імпортувала на 1,52 млрд доларів, що становить трохи більше третини від загального товарообігу.




На другому місці в списку товарів, які Україна закуповує у Білорусі, - добрива. Їх імпорт за результатами минулого року року склав млрд 290,2 млн доларів. В цілому імпорт добрив за минулий рік склав 841,9 млн, відповідно, частка білоруських товарів в ньому - менше третини.

Замикають трійку засоби наземного транспорту і устаткування до нього, імпорт яких за результатами минулого року склав 211,81 млн доларів. Частка білоруського автотранспорту в структурі імпорту - менше 5%. Втім, за результатами 2 021 об'єм імпорту автотранспорту буде ще менше - в кінці квітня Україна ввела спеціальне мито в розмірі 35% від вартості на імпорт автобусів, вантажних і спеціальних автомобілів з Білорусі.

Білорусь в минулому році купувала в України переважно насіння і плоди олійних рослин (на 145,98 млн доларів), залишки харчової промисловості та корми для тварин (на 138,9 млн доларів) і залізничні локомотиви, вагони трамвая і деталі до них (на 126 , 88 млн доларів).

«Білорусь нам продає набагато більше товарів, ніж їм. Причому, Україна продає в основному сировину, а білоруси - товари з високим рівнем доданої вартості: автомобілі, сільськогосподарські товари, або продукти машинобудування. Цим товарам можна знайти імпортні замінники, або розвивати своє виробництво », - говорить в коментарі ТСН.ua економічний експерт Олексій Кущ

Він додає, що через відсутність відповідної промислової політики українська економіка навряд чи виграє від заборони імпорту білоруських товарів: вітчизняна промислова продукція на ринку не з'явиться, швидше за все, замість неї зайде китайська.

Чи загрожує Україні дефіцит пального

Фактично після подій 2014 року і значного обмеження торгово-економічних відносин з Росією Білорусь почала виконувати специфічну роль економічного хаба. Багато товарів, які Україна перестала купувати безпосередньо в Росії, стали надходити в Україну через Білорусь. Йдеться перш за все про енергоносіях - вугілля і нафтопродукти. Зокрема, Україна купувала в Білорусі вугілля, який та не добувала, - він міг бути або російським, або здобутим на непідконтрольних Україні територіях Донбасу.

«Як контрсанкцій Білорусь насамперед може закрити цю« хабів »функцію. Ми тоді втратимо «сірі» схеми товарообігу з РФ. Частина нашого суспільства це буде вітати, але це питання набагато складніше, ніж виглядає зовні », - говорить Олексій Кущ.

На думку експерта, Україна може мати проблеми, якщо Білорусь заборонить імпорт електроенергії, навіть незважаючи на те, що він зараз на мінімальному рівні: за інформацією голови парламентського комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрія Геруса, в квітні 2 021 Україна імпортувала «струму» в квітні становив 8,1 млн кВт-год, що є 0,079% від загального споживання.

«У такому випадку ми перетворюємося в формат енергетичного острова. З огляду на, що у нас не вистачає балансують і накопичувальних потужностей, певні перетоки електроенергії повинні бути, щоб балансувати систему під час пікових навантажень », - пояснює Кущ. Відповідно, Україні потрібно прискорити інтеграцію з західної енергосистемою - цей процес повинен завершитися в 2023 році і він автоматично передбачає відмову від покупки електроенергії як у Росії, так і у Білорусі.

Інша критична точка в економічних відносинах України і Білорусі - імпорт нафтопродуктів. За даними Консалтингової групи «А-95» 2020 року, білоруські нафтопродукти займають 40% українського ринку бензину, 30% ринку дизельного палива і 17,4% - ринку автогазу.

За даними профільного сайту enkorr, 28 травня Білоруська нафтова компанії повідомила, що відмовляється поставляти в червні бензин марки А-95 в Україні, а потім попередила, що зменшить обсяги його поставок до 10 тисяч тонн на місяць, що може привести до дефіциту бензину А- 95 на заправках.

Втім, профільні експерти не вірять, що Білорусь може припинити поставки палива, адже Україна формує основний прибуток білоруської нафтопереробки, від якої суттєво залежить економіка країни. Зокрема, таку думку висловив голова Консалтингової групи «А-95» Сергій Куюн, додаючи, що Україна цілком можливо замістити білоруський імпорт за рахунок збільшення власної переробки і покупки нафтопродуктів у інших продавців.

Це підтверджують і інші експерти. «Великі обсяги палива знайти і купити можна буде. Але проблема в логістиці. У разі припинення імпорту з Білорусі, завезти велику кількість дизельного палива можна буде тільки через південні порти, а там обмежені потужності перевалок », - говорить Олексій Кущ.

«Єдина позиція, яка виглядає проблематично, - це бітум. Привезти такий обсяг нізвідки. Але бітум - це не дизель, і не бензин, будуть на 10-20% будувати менше доріг, а гроші можна направити на цементні дороги або на об'єкти інфраструктури, які не вимагають бітуму », - пише на Facebook Сергій Куюн.

«Тому ми без білоруського палива проживемо, а виживе без продажів в Україні білоруська нафтопереробка? Навряд чи. Зрозуміло, що росіяни підтримають, але це остаточно виб'є у Лукашенка здатність хоч якось цій експансії протидіяти », - резюмує експерт.

Що про санкції думає бізнес

Опитані ТСН.ua представники українського бізнесу не бачать особливої ​​проблеми в введення санкцій відносно Білорусі. За словами керівника логістичної компанії «Європейські транспортні системи» Олександра Міняйло, відсоток товарообігу з Білоруссю зменшувався на користь Євросоюзу поступово з 2014 року. Тому левова частка підприємців вже перестрахувалась і має альтернативні канали постачання або збуту своєї продукції в інших країнах.

«З власного досвіду, до 2014 року графік перевезень виглядав так: 70% - країни СНД, 30% - Єврозона. Зараз все дзеркально навпаки: перевезення в Білорусь або в Росію не перевищують 5%. У нас залишилося кілька клієнтів, що мають торгові зв'язки з Білоруссю. Це перш за все представники фармацевтичного бізнесу - вони закуповують папір або голки. Але заборона торгувати з Білоруссю не стане для них серйозною проблемою - вони можуть купити це все в Європі, тільки трохи дорожче і трохи кращої якості », - говорить керівник логістичної компанії.

За словами Олександра Міняйло, постраждати від введення санкцій можуть тільки ті підприємці, які були «заточені» на Білорусь. Втім, як правило, бізнесмени намагаються прораховувати всі заздалегідь і вже знайшли альтернативні канали збуту своєї продукції в Європі.

«Болісно було в 2014-2015 роках. Якщо ми практично відмовилися від Росії, то зможемо і від Білорусі.Ніякого стратегічного партнерства тут немає, а Білорусь не є якимось ключовим гравцем », - говорить він.

Під загрозою - доходи від транзиту і інвестиції

Втім, експерти стверджують, що введення санкцій і ймовірний відповідь Білорусі може нести для України як фінансові втрати від транзиту товарів, так і втрату ринку країн Балтії. Олексій Кущ наводить приклад проекту «Вікінг» - вантажного поїзда, що курсує з 2003 року і з'єднує порти Клайпеди (Литва), Одеси і Чорноморська з Румунією, Болгарією і Туреччиною, звідки товари поромними переправами потрапляють в Грузію і Азербайджан.

«Білорусь може просто перекрити рух цього маршруту. Останнім часом товарообіг по цьому маршруту істотно зростав, і багато наших товари йшли в країни Балтії. За останній рік вантажообіг по цьому маршруту склав понад мільйон тонн. Якщо втратимо цей маршрут - отримаємо збитки в десятки мільйонів доларів на рік. Будуть і непрямі збитки, адже з закриттям маршруту ми втрачаємо і ринки », - говорить експерт.

У той же час, заборона Україною білоруських товарів може негативно відбитися на білоруській економіці - за словами експертів, країна стоїть на порозі кризи, про що свідчить скорочення валютних резервів минулого тижня до 4 млрд доларів.

«Якщо ми закриваємо свій ринок для білоруських товарів - ми прискорюємо колапс білоруської економіки. А це значить, що в офіційній владі не буде ніякого шляху, крім на схід. Ізольована Білорусь не зможе вистояти проти санкцій Заходу. Чим більше буде тиск, тим сильніше буде інтеграція в сторону Росії. Якщо воно призведе до того, що режим Лукашенка похитнеться, може дійти і до повноцінного поглинання. А для нас це буде геополітичною катастрофою », - прогнозує Кущ.

В результаті санкції щодо Білорусі, як стверджує експерт, призведуть до того, що Україна опиниться звідусіль оточеній ворожими режимами: на півночі - Білоруссю, на сході - Росією, на півдні - Придністров'ям. Це, в свою чергу, означатиме, що в країну перестануть заходити великі інвестиції - вони будуть можливі, але тільки при наявності істотних зовнішніх гарантій безпеки, на зразок статусу Стратегічного партнера поза НАТО від США.

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 2-06-2021, 14:31
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх