"Акт піратства": Вісім країн виступили з заявою через перехоплення Білоруссю пасажирського літака

США, Чехія, Латвія, Німеччина, Литва, Ірландія, Польща та Велика Британія засуджують перехоплення Білоруссю пасажирського літака компанії Ryanair, що летів маршрутом Афіни-Вільнюс, та арешт журналіста Романа Протасевича в Мінську

Про це йдеться у спільній заяві голів комітетів з міжнародних відносин в законодавчих органах восьми країн, передає Depo.ua.

"Використання винищувачів для перехоплення цивільного рейсу Ryanair є актом піратства на маршруті між двома країнами НАТО і ЄС. Цей безрозсудний вчинок піддав серйозній небезпеці пасажирів і екіпаж", – наголошується у заяві.

Автори звернення вважають дії адміністрації самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка "нагадуванням про нелегітимність влади, яка претендує на керування в Мінську".

Парламентарі закликали Міжнародну організацію цивільної авіації (ІКАО) провести розслідування інциденту, а до того заборонити всі польоти над Білоруссю, а також польоти в країну і з неї.

"Цей акт державного терору і викрадення людей становить загрозу для всіх, хто подорожує по Європі і за її межами. Ми закликаємо держави НАТО і Європейського Союзу ввести санкції проти режиму Лукашенка", – йдеться у заяві.

Автори також закликали владу Білорусі звільнити Романа Протасевича та інших політичних в'язнів.

Нагадаємо, 23 травня у Національному аеропорту Мінська здійснив аварійну посадку літак компанії Ryanair, який летів з Афін до Вільнюса. Літак раптово подав сигнал лиха і змінив курс. Причиною екстреної посадки став сигнал про замінування. Після посадки вибухових пристроїв у літаку не знайшли.

Згодом з'ясувалося, що літаком, який екстрено сів у Мінську нібито через замінування, летів білоруський опозиціонер, засновник телеграм-каналу NEXTA Роман Протасевич. Його затримали білоруські силовики.

Білоруські ЗМІ пишуть, що ситуація з екстреною посадкою в Мінську літака Ryanair з Романом Протасевичем на борту була на особистому контролі Олександра Лукашенка, який для цього спеціально підняв у повітря військовий винищувач МіГ-29. 

Лідери європейської та світової демократії засудили екстрену посадку літака Ryanair у Мінську з подальшим затриманням колишнього головного редактора Telegram-каналу NEXTA Романа Протасевича. 

За матеріалами:  Depo.ua
Добавлено: 24-05-2021, 09:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх