Перше засіданні Конгресу місцевих та регіональних влад на Хмельниччині: подробиці

Створення нового органу влади при президентові стартує у Хмельницькому, заради нього Володимир Зеленський уже втретє за рік прилітає в місто. Тимошенко повідомив про старт роботи офісу Конгресу місцевих і регіональних влад


Децентралізація в управлінні та фінансах та зближення з центром у комунікаціях та прямому спілкуванні. Володимир Зеленський вирушив на Хмельниччину - аби і нові дороги перевірити, і реформу місцевого самоврядування, і взяти участь у першому засіданні конгресу місцевих та регіональних влад. Подібні збори "на місцях" відтепер будуть щомісяця.

Володимир Зеленський, Президент України:

Попереду дуже непростий процес змін до Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою, змін до нашого українського законодавства про місцеве самоврядування, а також до бюджету. Ми слідкуємо за процесами передачі об'єктів комунальної власності громадам, важливою є і фінансова самостійність бюджетів місцевого самоврядування та спроможність територіальних громад.

Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента України:

Дуже важливо, щоб навіть мер маленького містечка або губернатор великої області, голова обласної адміністрації мали можливість дуже простої, дуже прямої комунікації з різними органами державної влади.

Конгрес складатиметься з двох палат. Перша – місцева влада, голови тергромад, райради. Друга – голови обладміністрацій та рад. В Офісі президента, запрацює постійно діючий офіс Конгресу. 

Конгрес створений на заміну Раді розвитку громад та територій, яка існувала з 2019 року.

Мера Львова Андрія Садового обрали головою Палати місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові.


Джерело: засідання Палати місцевих влад у Хмельницькому, в якому брав участь і президент Володимир Зеленський

Деталі: Садовий подякував за довіру і запропонував запровадити певну ротаційність голів Палати, а собі попросив випробувальний термін на цій посаді. Заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко, який вів засідання, здивувався цій ініціативі і навіть жартома сказав, що Садовий його лякає такими пропозиціями.

Заступниками Садового обрали мера Дніпра Бориса Філатова та голову Житомира Сергія Сухомлина.

Нагадаємо: Палату місцевих влад Конгресу місцевих та регіональних влад при президентові України створено у лютому 2021 року за прикладом аналогічної структури в Європі - Палати місцевих влад Конгресу місцевої та регіональної влади Європи.

Конгрес є консультативно-дорадчим органом і створений на заміну Раді розвитку громад та територій. Його очолює сам Зеленський.

Конгрес складається з Палати місцевих влад і Палати регіонів, які будуть делегувати по 3 особи у президію цього органу, яка буде представлена вищими посадовими особами країни.

Президія конгресу засідатиме щомісячно. Палати будуть збиратися кожного кварталу та подавати пропозиції до порядку денного конгресу. Загальні засідання Конгресу будуть відбуватися кожні півроку або за вимогою.

За словами голови Офісу президента Андрія Єрмака, в Україні за роки незалежності було багато рад щодо місцевого самоврядування, але Конгрес "почне реально представляти інтереси українців", ставши майданчиком для обговорень місцевих проблем на найвищому рівні для пошуку рішень.

В керівництві фракції "Слуга народу" повідомили, що конгрес має на меті об'єднання різних гілок влади, але ця ідея потребує великої кількості роботи щодо розробки формальних засад. Конгрес є "майданчиком при президенті", що має об'єднати законодавчу і виконавчу владу та організації місцевого самоврядування. За рахунок конгресу "хочуть збалансувати асоціацію міст та великі міста. Це прообраз двопалатного парламенту. Така ідея є в Офісі президента.

На початку березня Зеленський підписав Указ "Про затвердження Положення про Конгрес місцевих та регіональних влад при Президентові України". Згідно з документом, це – консультативно-дорадчий орган, серед основних завдань якого, зокрема, сприяння ефективному завершенню реформи місцевого самоврядування та налагодженню ефективної взаємодії державних органів, а також моніторинг суспільно-політичних і соціально-економічних процесів, що відбуваються в державі на регіональному та місцевому рівнях.

Що значимо, передбачається, що Конгрес братиме участь у виробленні державної регіональної політики. Крім того, він має вивчати та узагальнювати міжнародний досвід у сфері територіального розвитку з урахуванням стандартів Європейської хартії місцевого самоврядування, а також організовувати роботу щодо формування складу делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи.

За президентським Указом, до складу Конгресу входять за посадою, зокрема, керівники Верховної Ради та Кабінету Міністрів, керівництво Офісу Президента, секретар Ради національної безпеки і оборони України, міністри, представники обласних і районних державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування, члени делегації України в Конгресі місцевих і регіональних влад Ради Європи тощо.

Конгрес збирається на засідання у разі потреби, але не рідше одного разу на рік. Рішення ухвалюються більшістю голосів присутніх на засіданні членів Конгресу.  А от президія збиратиметься щомісяця для обговорення системної роботи і вирішення місцевих та регіональних проблем за участі найвищих посадовців держави. Це мало б дозволити забезпечити найкращу координацію діяльності усіх органів влади. Палата ж місцевих влад та Палата регіонів збиратимуться щоквартально та подаватимуть пропозиції до порядку денного Президії Конгресу.

В Телеграм-каналах же подейкують, що таким чином Зеленський бере під контроль регіони. Орган, мовляв, повинен стати "прокладкою" між ОП і регіонами, громадами. Хто буде дружити тому і "плюшки" у вигляді субвенцій, а хто ні - з того запитають за землю та багато іншого. А президент тим часом отримає майданчик для демонстрації свого занепокоєння життям в регіонах.

За матеріалами:  Depo.ua  , Подробиці,  УП
Добавлено: 4-06-2021, 10:58
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх