Офіс Зеленського виправив слова Байдена про членство України в НАТО у заяві про підсумки розмови президентів, - Axios

Зникли слова про підтримку ПДЧ в НАТО: Офіс Зеленського відредагував заяву про розмову з Байденом

Від початку Білий дім і Київ розіслали звіти, що суперечать один одному, про телефонну розмову між Джо Байденом і Володимиром Зеленським.

Як інформує Цензор.НЕТ, про це пише видання Axios.

Українська сторона спочатку стверджувала, що президент Сполучених Штатів заявив про повну підтримку євроатлантичної інтеграції України та важливість надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі. Зокрема, про це йшлося в повідомленні пресслужби Офісу Президента.

Водночас, за даними видання, Білий дім заперечує, що Байден висловив підтримку такого кроку.

"Українці неправильно витлумачили заяву і виправили запис", - сказав виданню представник Ради національної безпеки.

Певно, йдеться про повідомлення на сайті Офісу Президента, в якому пізніше зникла згадка про повну підтримку Байденом євроатлантичної інтеграції України та важливість надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі.

Замість цього пресслужба ОП заявила таке: "Джо Байден підтвердив непохитну підтримку з боку США суверенітету й територіальної цілісності України, а також відзначив лідерство Володимира Зеленського у впровадженні фундаментальних реформ у країні, спрямованих на реалізацію євроатлантичних прагнень українського народу. Він запевнив, що позиція України обов’язково буде врахована під час обговорення стратегічних питань у НАТО, а також запланованих заходів найвищого рівня. Володимир Зеленський наголосив на важливості надання Українській державі Плану дій щодо членства в Альянсі".

Пізніше, в Офісі президента повідомили, що коригування у тексті заяви щодо деталей телефонної розмови президентів України та США було пов'язане з уточненням формулювань з американською стороною.

Пряма мова Подоляка: "Первинне повідомлення про деталі розмови двох лідерів зображало спільні позиції і настрій на переговорах. Саме настрій. Потім були вже консультації двох сторін. Було уточнено формулювання щодо однієї з найбільш чутливих тем, які обговорювалися. Це елемент звичайної дипломатичної практики, коли остаточний формат повідомлення може відрізнятися у формулюваннях від первинного.

Йдеться лише про формулювання того, як охарактеризовані усні заяви лідерів під час переговорів. Завжди є певні відмінності в тому, як трактуються усні заяви, як передається атмосфера розмови і як далі доопрацьовується офіційне трактування".

Деталі: За його словами, є велика різниця між "особистим ставленням до можливості України зайняти місце в Альянсі з боку європейських і американських політиків та публічною риторикою тих чи інших інституцій".

За матеріалами: УП
Добавлено: 8-06-2021, 13:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх