"Вигризли в момент: Кулеба про 3 важливих моменти саміту НАТО для України

Кулеба заявив, що Київ розраховує отримати ПДЧ в НАТО в наступному році.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба, коментуючи підсумки саміту НАТО в Брюсселі, заявив, що ще за кілька днів до нього в тексті декларації не було згадки про ПДЧ для України, яка в підсумку увійшла до схваленого документ. Тепер він чекає отримання Україною ПДЧ в НАТО вже у 2022 році, оскільки держава для цього вже здійснило достатньо реформ.

Про це Дмитро Кулеба написав на своїй сторінці в Facebook.


За його словами, ця декларація особлива й тим, що ще за кілька днів до саміту НАТО не збирався згадувати в своєму рішенні про ПДЧ для України.

"Це правда, що ми його буквально вигризли в момент завдяки власній наполегливості, чесної розмови з НАТО і тверду підтримку ключових наших друзів", - зазначив Кулеба.

Крім того, він зазначив, що в деклараціях попередніх самітів НАТО в 2014, 2016 і 2018 років члени НАТО не згадували про ПДЧ для України.

"Могли, але не згадували. Хоча в даний час Україна воювала і заслуговувала таку підтримку", - зазначив глава МЗС.

Також, на думку Кулеби, ця декларація має значно ширший контекст, тому що фактично це "план дій нового НАТО, в якому США помирилися з іншими союзниками і тепер з новими силами Альянс буде працювати над досягненням поставлених цілей, підтримкою певних друзів, зокрема Україна, і стримуванням певних суперників, в тому числі Росії ".

"Тому якщо врахувати контекст, це дуже хороша для нас декларація. Але я завжди чесно кажу партнерам, що за хорошими деклараціями повинні йти хороші дії. І краще така дія - надання Україні ПДЧ в 2022 році. Для отримання ПДЧ Україні вже зробила досить реформ. коли нам кажуть: "Давайте ще більше реформ", то у мене одне питання: "Скільки ще?", - написав Дмитро Кулеба.

Глава МЗС підкреслив, що Україна повинна продовжувати реформи, але не повинна "миритися з тим, коли окремі держави-члени НАТО використовують реформи в Україні як виправдання для приховування власного небажання дратувати Росію".

"Україна буде членом НАТО. Для цього є згода і в Альянсі, і в Україні. І чим швидше ми станемо на шлях ПДЧ, тим сильніше буде ставати України та євроатлантичний простір в цілому", - підсумував Кулеба.

Нагадаємо, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що головною перешкодою для надання Україні ПДЧ в НАТО є небажання деяких країн направляти відповідний сигнал Російської Федерації.

Раніше президент Володимир Зеленський заявив, що хоче почути чітке "так" або "ні" від президента США Джо Байдена по Плану дій членства в НАТО для України.

У свою чергу, в НАТО оголосили, що Україна отримає членство через ПДЧ, а генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг заявив, що Росія не має права втручатися в питання вступу України.

За матеріалами: ТСН
Добавлено: 15-06-2021, 14:01
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх