Альфа, Дельта, Каппа. Чи може мутація штамів знищити всі здобутки боротьби з пандемією

Затишшя перед бурею. Нова хвиля COVID-19 може прийти до України з Росії через східні території та початися раніше осені.Пояснює вчена

Вчені у всьому світі вивчають нові штами Covid-19 (Фото: REUTERS/Amanda Perobelli)

Через штам коронавірусу Delta вона може бути потужнішою за попередню хвилю, вважають українські вчені.

Яких небезпек чекати українцям і чи можна від них уберегтися, в інтерв'ю Радіо НВ розказала епідеміологиня, докторка медичних наук, професорка, завідувачка кафедри епідеміології Львівського національного медичного університету імені Данила Галицького Наталія Виноград.

— У Російській Федерації зараз активно поширюється штам із Індії, він називається Delta, у Британії — штам Alpha. Чи становлять ці штами загрозу для України та українців?

— Тепер ми мусимо взяти нову термінологію, бо навіть індійський поділяється на три підтипи. Йдеться про те, що ми маємо еволюцію коронавірусу, який зайшов у нашу популяцію людей. Він достатньо серйозно адаптується до нас. І це є властивістю для вірусів, ми називаємо ці зміни точковими, мутаційними.

Для коронавірусу ми відслідковуємо тільки дуже маленьку кількість мутацій. Бо їх є десятки тисяч, а ми відслідковуємо ті, які мають медичне значення. Тобто ті, які можуть змінити властивості вірусу в гірший бік, а колись — і в кращий. Від того у нас буде визначатися розвиток пандемії.

— Штам Delta з Індії — це той самий індійський штам, про який говорили раніше, просто його переназвали за новою класифікацією ВОЗ?

— Його переназвали. Він з’явився у жовтні 2020 року. Але в індійському штамі є три підтипи. Перший називається Kappa, другий — Delta, і є ще третій. Kappa швидко прийшов і пішов, а от Delta затримався і робить найбільше клопоту сьогодні на планеті, не тільки в Індії. Він забезпечує надзвичайно пришвидшену передачу вірусу, якщо раніше новий випадок з’являвся через п’ять-шість днів після нульового пацієнта, то тепер уже на наступний день, за 24 години, є новий випадок. Тобто це шалене пришвидшення у 5−7 разів, як на яких територіях, зростання кількості нових випадків.

Друга його особливість: він дає тяжкі захворювання. У 2,6 разу частіше люди мають більш тяжкий перебіг захворювання, який потребує госпіталізації. При цьому в 1,6 раза зросла кількість госпіталізацій до реанімації, тобто це дуже серйозний удар по здоров’ю людей. І ще дуже важливо, що він змінився клінічною маніфестацією, тобто клінічна картина інша. Ще дуже важливо тому, що хворіють ті, хто вже хворів на Covid-19, і ще знизилася ефективність вакцинації.

— А що можете сказати про штам Alpha, який прийшов до нас із Британії. Які його особливості?

— Я б одразу сказала: він прийшов давно, не сьогодні, ви пригадайте, що ми мали переляк і достатньо великий у світі, закривалися кордони. Це була проблема, пов’язана з варіантом графства Кент. Він з’явився у вересні 2020 року. Але за цей час сталися несподівані зміни. По-перше, зросла кількість мутацій цього британського штаму Alpha, він став більш заразним на 50−100% у порівнянні з тим первинним штамом, який з’явився у вересні.

Що дуже важливо, якщо раніше була десь приблизно одна мутація на місяць, то тепер за три місяці є 20 нових мутацій, і це говорить про те, що йде тенденція зміни його властивостей. Тому британський Alpha формує тепер новий варіант, очевидно, із гіршими властивостями. Можливо, за рахунок тих додатків, які сталися внаслідок перемішування з Delta та Kappa-штамами.

— А чи допоможе вакцинація від відносно нових штамів коронавірусу? І ті темпи вакцинації, які нині зафіксовані, чи зможуть нас врятувати від нової хвилі?

— Давайте одразу дивитися два варіанти: перший — захист у людини є після імунізації, а другий — після перенесеного захворювання. І в першому, і у другому випадках при зараженні новими штамами захворювання розвивається легше, менша смертність, це дуже добре. Менша летальність, менша кількість тяжких випадків.

Щодо вакцинації: знижується ефективність усіх вакцин, які на сьогодні відомі, за винятком CoronaVac, по штаму Delta дають те, що Pfizer знижується на близько 20%, і так само до 66% знижується ефективність AstraZeneca. Але вакцини діють.

— Які особливості вакцини Coronavac?

— Там є всі антигени, не тільки S. S дуже важливий, це вірус-нейтралізуючі антитіла, але імунна відповідь формується за рахунок комплексу різних антигенів, а у вірусу-то є 52 антигени. І оскільки той тип вакцин (це не тільки CoronaVac, а будь-які інактивовані, уже є п’ять виробників у світі) містять весь набір антигенів, який властивий вірусу, до кінця сьогодні не визначено, як формується та повна імунна відповідь.

Вона повинна формуватися не тільки на S-антиген. S важливий для захисту від захворювань і летальних завершень, але це не єдиний антиген, який важливий для формування повноцінної імунної відповіді. У Гуанджоу наразі дуже великий спалах, зумовлений штамом Delta, і так виглядає, що у них дуже ефективний захист. Складається враження, що який був до попередніх штамів, такий же є і до Delta

— У Національній академії наук попередили, що нова хвиля COVID-19 може початися в Україні раніше початку осені. А ви можете підтвердити або спростувати такі прогнози?

— Я абсолютно згодна. З урахуванням міграційних процесів як на схід, так і на захід, ми не закрита держава від занесення. Ми в такій само загрозі, як і всі.

— Щодо темпів поширення коронавірусу, вони зараз суттєво знизилися в Україні. Які фактори цьому сприяють?

— У всьому світі вони знизилися, це закономірно за рахунок так званого буферного ефекту імунітету. Він же сформувався популяційно не тільки за рахунок вакцинації, а і за рахунок тих, хто перехворів. Тому це стримує поширення вірусів.

— Чому тоді це не допомагатиме до осені, і вже прогнозують нові спалахи коронавірусу?

— Існує біологічний закон співіснування різних видів в екосистемах. Вірус, проходячи через високоімунні організми, змінює свої властивості. Інакше він мусить загинути, а він не хоче загинути, він хоче як біологічний вид залишитися. І він, проходячи через високоімунний прошарок населення, дістає більшу ймовірність мутацій.

Це є просто боротьба видів між собою на планеті, за рахунок мутацій вірус вислизає з-під імунної відповіді. Тобто ми не в змозі від нього захиститися, нам знову потрібно буде щось формувати.

— Ми не можемо остаточно від нього захиститися, від цього коронавірусу, бо з’являються нові штами, нові мутації. Але вакцинуватися все одно потрібно, тому що захворювання проходить.

— Однозначно, частина буде захищена.

— Як триває вакцинація у Львові? Все добре, нормальні темпи?

— Є налаштованість тих людей, які збираються кудись їхати. Вони йдуть першою лінією і шукають будь-який варіант швидко вакцинуватися. Є частина людей, які перехворіли, вони просто не потребують вакцинації і це знають, тому що це вже скрізь озвучено в наукових високого рівня джерелах. Тому люди не йдуть вакцинуватися, це теж нормально. А ті, кому є потреба, йдуть планово.

За матеріалами: НВ
Добавлено: 18-06-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх