Журналісти DW розібралися, чому Кремль так боїться військових навчань Sea Breeze

Посольство Росії в США минулого тижня знову назвало вчення Sea Breeze - 2021 "агресивними", які підривають "безпеку в Європі".

28 червня, в Україні стартували масштабні військові навчання Sea Breeze - 2021, які триватимуть майже місяць, до 23 липня. Росія, як завжди, висловила своє занепокоєння з цього приводу.

У МЗС РФ заявили, що військові навчання України в Чорному морі "підривають безпеку" в цьому регіоні. При цьому самі навчання носять "агресивний" характер. Журналісти німецького видання DW вирішили розібратися, що ж так дратує Кремль в цих навчаннях.

Почнемо з того, що в них бере участь 32 країни або 5 тисяч військовослужбовців. Буде задіяно 40 літаків, 32 корабля і створено 18 груп зі спецоперацій. Навчання подібного масштабу в Росії ніколи не проводилися, і це дратує Москву. У 1993 році Київ і Вашингтон підписали "Меморандумом про взаєморозуміння та співробітництво в питаннях військових відносин". Уже в 1997 році пройшли перші навчання Sea Breeze, які пізніше стали щорічними. У цих навчаннях беруть участь військовослужбовці США і ті країни НАТО, які входять в Чорноморський регіон. Росія ніколи не брала участь в цих навчаннях.

Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак заявив, що навчання проходитимуть на території півдня України. Вони триватимуть 26 днів. У Росії вже не один раз закликали Вашингтон відмовитися від цих навчань, щоб не "нагнітати обстановку" в Чорноморському регіоні.

На своїй сторінці в Twitter Посольство Росії в США заявило, що ці навчання не відповідають "завданням безпеки в Чорному морі". Як би там не було, але Вашингтон проігнорував пост Кремля, а американські військовослужбовці візьмуть участь у навчаннях. Тільки в минулому році в Україні пройшло п'ять міжнародних військових навчань. У 2021 році їх буде вже 8, включаючи спільні з Польщею, Великобританією, США та Румунією.

Раніше ми повідомляли, що 27 червня в Одесі пришвартувався американський есмінець Ross для участі в Sea Breeze. На його борту знаходяться ракети "Томагавк". У 2017 році есмінець приймав участь в ракетному ударі по сирійській авіабазі "Еш-Шайрат". Нагадаємо, 24 червня 2021 року в МЗС Росії дали зрозуміти, що вони послали чіткий сигнал Великобританії щодо інциденту з есмінцем біля берегів Криму. У Кремлі готові вступити в "морський бій" за Чорноморський регіон.

За матеріалами: "Діалог.UA"
Добавлено: 29-06-2021, 10:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх