Хто і що стоїть за відставкою Арсена Авакова

Після багаторічних розмов і чуток, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, пробувши на посаді майже сім років, подав у відставку. Президент Володимир Зеленський вже знайшов йому заміну - народного депутата з фракції "Слуга народу" Дениса Монастирського. Тепер - слово за парламентом, але, як повідомляють джерела в президентській фракції, голоси за відставку і призначення є, навіть якщо питання не підтримають інші фракції і групи.

Ще днем ​​у вівторок співрозмовники у фракції "Слуги народу" повідомили "Телеграфу", що на вечір планується засідання фракції, на якому розглянуть кадрові питання. Пізніше уточнили, що справа стосується двох міністрів - юстиції та внутрішніх справ.

"І до одного і до другого є претензії, хочемо обговорити і робити кадрові висновки", - говорили у фракції.

До вечора головною темою дня виявилася відставка міністра внутрішніх справ, так як Арсен Аваков відповідне заяву розмістив на сайті МВС.

"Відповідно до частини першої статті 18 Закону України" Про Кабінет Міністрів України "подав заяву про відставку з посади міністра внутрішніх справ. Дякую команду МВС за роки спільної служби" - написав міністр.

До осені може вивести "вулицю": стало відомо про "козирі" Авакова, що заважають Зеленському відправити його у відставку

Джерела "Телеграф" відразу ж після заяви повідомили, що є кілька претендентів на пост міністра замість Авакова, яких пропонує президент і фракція: нардеп і голова підкомітету з питань кримінального законодавства та протидії злочинності, сбушник Андрій Наумов, секретар РНБО Олексій Данилов і креатура президента нардеп і глава комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Монастирський. У минулому також був помічником екс депутата і заступника міністра внутрішніх справ Антона Геращенко.

На вечірньому засіданні фракції в залі кінотеатру парламенту, куди прийшли і президент Володимир Зеленський і глава Офісу президента Андрій Єрмак був презентований, за підсумком, тільки один кандидат.

"Навіть не було ніякого обговорення. Президент просто сказав, що його кандидатура це Денис Монастирський. Зал зустрів оплесками, проти ніхто не виступав, бо це рішення президента", - переказує "Телеграфу" учасник засідання на умовах анонімності.


Денис Монастирський

Після фракції до журналістів вийшов і сам Монастирський, який сказав, що для нього це велика жертва.

"Я прийняв найскладніше рішення в своєму житті: відповісти так на пропозицію президента очолити МВС. Я розумію, на яку жертву я йду і як людина, і як політик, але я зробив цей вибір і буду претендувати на цю посаду. З президентом про призначення була розмова вранці (у вівторок) ", - прокоментував він на брифінгу.

За його словами, комітет з правоохоронної діяльності розгляне заяву про відставку міністра в середу, в четвер парламент проголосує відставку Авакова і в п'ятницю Верховна Рада розгляне питання призначення нового міністра внутрішніх справ.

За словами його колеги, першого заступника правоохоронного комітету Андрія Осадчука, Монастирський добре знає правоохоронну систему.

"Я не впевнений, що у нього достатньо управлінського досвіду, щоб ефективно очолити таке велике міністерство, але він точно вміє слухати і чути, академічно розбирається в кримінальному праві і судоустрій", - сказав депутат "Телеграфу".

За словами співрозмовників, велика частина фракції "Слуга народу" підтримує відставку. Рішення підтримає і фракція "Голоси", тому питання призначення вважають майже вирішеним, незважаючи на те, що частина фракцій не підтримуватиме відставку Авакова.

Наприклад, "Батьківщина", так як у Юлії Тимошенко хороші відносини з Аваковим і фракція "Європейської солідарності".

"Не дивлячись на конфлікти між Порошенком і Аваковим за часів президентства першого, зараз вони налагодили відносини, так як старий Аваков надійніше нових кадрів Зеленського, налаштованих проти ПП, Аваков вже не раз прикривав Порошенко", - зазначає джерело, близьке до партії.

Про те, що Авакова хочуть відправити у відставку, багато ЗМІ пишуть не менше року. Були такі розмови ще при президенті Порошенко. До нього було багато претензій: його звинувачували і в зриві реформи поліції, і в піарі навколо розслідування вбивства журналіста Павла Шеремета, і сумнозвісну історію в Кагарлику, вбивство п'ятирічного Кирила Тлявова поліцейськими в Переяславі, і посилення політичного впливу. Проте зважитися на цей крок особисто Зеленський довгий час не міг, навіть з огляду на кілька ротацій Кабміну і ряду міністрів. У неофіційних розмовах, як говорили люди, наближені до президента, Зеленський говорив, що при першій же можливості, попросивши Авакова, той піде з посади.


Аваков і Зеленський

"Вони домовилися, що якщо Зеленський попросить його піти у відставку, то він відразу ж кладе цю заяву на стіл. Фінальною крапкою в розмові з Аваковим Зеленський завжди називав справу Шеремета. Якщо просування не буде, то міністр іде без розмов

За матеріалами: Телеграф
Добавлено: 15-07-2021, 10:10
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх