Переможці міжнародних олімпіад залишилися без премій президента України

Нині талановиті школярі зрозуміють, чи потрібні своїй країні. Сподіваємося, Міносвіти передумає і змінить рішення.

Переможці міжнародних олімпіад залишилися без премій президента України – журналістка

Команди українських старшокласників гідно виступили на міжнародних олімпіадах із математики (три золоті медалі, дві срібні та одна бронзова), фізики (одне золото, одне срібло і три бронзи), та інформатики (одна золота і дві срібні медалі), пише ZN,UA

Однак героїв не зустрічатимуть із квітами та оркестром у МОН і не нагороджуватимуть стипендіями президента, хіба що під тиском громадськості. Оскільки насправді чиновники офіційно не мають стосунку ні до поїздки українських команд на Олімпіаду, ні до їхньої підготовки. Усе робили небайдужі – учителі та спонсори, пише редакторка відділу освіти і науки ZN.UA Оксана Онищенко.

За правилами міжнародних олімпіад, щоб українські школярі могли брати в них участь, обов'язково має відбутися Всеукраїнський етап і потім відбірковий тур. Але рік тому Міносвіти вирішило не проводити Всеукраїнських олімпіад під час карантину. З одного боку – це турбота про здоров'я дітей, а з другого, можна було б організувати олімпіади заочно, під прицілом відеокамер і в присутності спостерігачів.

«Розуміючи, що рішення Міністерства загрожує недопущенням до міжнародних змагань, керівники команд і вчителі узялися вирішувати проблему самостійно. Благо, зареєструватися на міжнародну олімпіаду можна й без МОН», - пише авторка.

Математики змогли організувати Всеукраїнську олімпіаду за допомогою Спілки ректорів України – у приміщеннях вишів у регіонах. Призи переможцям забезпечили спонсори. Хіміки теж знайшли спонсорів і без допомоги держави провели два тури дистанційно – з відеокамерами та спостерігачами. І фізики не залишилися без олімпіади – завдяки знайденим через Facebook меценатам, отримали кошти на оплату оргвнеску та купівлю необхідного для участі обладнання.

«Ну а держава наче й не при справах, – у папірцях МОН чітко сказано, що в пандемію олімпіади не проводяться, тому, з юридичної точки зору, тут не може бути питань», - додає Онищенко.

Попри те, що талановита українська молодь змогла заявити про себе у світі, через відсутність «благословення» від Міносвіти, у них не буде пільг при вступі до українських вишів, адже в Умовах прийому до ВНЗ сказано, що пільги надаються «особам, які є членами збірних команд України та брали участь у міжнародних олімпіадах (відповідно до наказів МОН)...».

«У нас безліч пільговиків, які можуть поступати до вузів за особливими правилами й навіть без ЗНО, але олімпіадників серед них немає», - коментує Онищенко.

З тієї ж причини переможці міжнародних олімпіад залишаться й без президентських премій (хоча мали отримати по 100 тисяч гривень кожний): у постанові Кабміну так і написано: «питання про призначення та виплату премій для переможців всеукраїнських і міжнародних олімпіад не розглядається».
Добавлено: 26-07-2021, 09:03
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх