Оксана Баюл принесла Україні перше "золото" Олімпійських Ігор (ВІДЕО)

До 30-річчя Незалежності України згадуємо 30 найбільших перемог українських спортсменів на міжнародній арені.

На чемпіонаті світу з легкої атлетики-1993 в німецькому Штутгарті стрибун із жердиною Сергій Бубка виграв перше золото чемпіонатів світу для збірної України. Він переміг із результатом 6 метрів.

У лютому 1994 року фігуристка Оксана Баюл виграла перше "золото" Олімпіади. Вона перемогла в Лілегаммері. Організатори ніяк не чекали такої несподіванки. Майже півгодини вони шукали касету із записом українського гімну.

У вересні 1994 року київське "Динамо" зустрічалося в груповому турнірі Ліги чемпіонів з московським "Спартаком". Після розпаду СРСР саме в Росію перебігли найкращі українські футболісти. Росія стала спадкоємницею СРСР, а Україні довелося починати все спочатку. "Спартак" двічі забив у першому таймі й був попереду – 2:0. Однак у другому таймі кияни переломили надпринципову гру. Двічі Леоненко й одного разу Ребров принесли перемогу українському клубу – 3:2.

Легкоатлетка Інесса Кравець на чемпіонаті світу з легкої атлетики в Гетеборзі-1995 (Швеція) встановила світовий рекорд в потрійному стрибку, її результат - 15,5 м. Перевершити його вдалося лише на Олімпіаді-2020 в Токіо.

Влітку 1996 року гімнастка Лілія Подкопаєва стала дворазовою олімпійською чемпіонкою Атланти. Вона перемогла в абсолютній першості та вільних вправах.

На Олімпіаді-1996 в Атланті боксер Володимир Кличко став олімпійським чемпіоном у суперважкій вазі. У півфіналі він здолав принципового суперника – росіянина Олексія Лезіна, а в фіналі легко переміг Паеа Вольфграма з Тонги.

Організатори ніяк не чекали такої несподіванки. Майже півгодини вони шукали касету із записом українського гімну

Ліга чемпіонів 1997. Київське "Динамо" на чолі з Валерієм Лобановським, що повернувся в Україну, розгромило в двох матчах групового турніру знамениту "Барселону" – 3:0 і 4:0. У матчі-відповіді хет-триком відзначився 21-річний форвард Андрій Шевченко.

У вересні 1998 року збірна України у принциповому протистоянні зі збірною Росії в Києві здобула перемогу – 3:2. Це був єдиний раз, коли ці збірні двічі зіграли на офіційному рівні.

Біатлоністка Олена Зубрилова стала триразовою чемпіонкою світу-1999 в індивідуальній гонці на 15 км, гонці переслідування і мас-старті на чемпіонаті світу в Контіолахті (Фінляндія).

У березні 1999 року київське "Динамо" обіграло в чвертьфіналі Ліги чемпіонів чинного володаря трофею мадридський "Реал" – 1:1 і 2:0 і вперше й востаннє в історії незалежної України вийшло в півфінал турніру. Там кияни драматично поступилися мюнхенській "Баварії" – 3:3 і 0:1.

Віталій Кличко в Лондоні переміг нокаутом у бою британця Гербі Гайда й уперше в історії незалежної України виборов звання чемпіона світу серед професіоналів у надважкій вазі за версією WBO.

9 жовтня 1999 року збірна України в "матчі століття" зіграла в Москві внічию – 1:1 зі збірною Росії і посіла друге місце в групі. Росіяни припинили боротьбу. Рятівний гол у нашій команді забив на 87-ій хвилині форвард "Мілана" Андрій Шевченко. Путін сказав Шевченкові, що він його запам'ятає.


У 2000 році плавчиня Яна Клочкова здобула дві золоті медалі на Олімпійських іграх у Сіднеї. Загалом вона є одинадцятиразовою чемпіонкою Європи, триразовою чемпіонкою світу, чотириразовою олімпійською чемпіонкою (Сідней-2000, Афіни-2004) у плаванні на 200, 400 метрів комплексом та 800 метрів вільним стилем. Володарка Кубків світу.

Володимир Кличко в жовтні 2000 року здобув свій перший титул чемпіона світу серед професіоналів за версією IBF, здолавши Кріса Берда – кривдника свого брата Віталія.

Андрій Шевченко з "Мілана" першим із українських футболістів виграв Лігу чемпіонів, здолавши в фіналі "Ювентус" із Турина в серії пенальті. Автором вирішального удару в серії 11-метрових став саме Шевченко.

У грудні 2004 року футболіст "Мілана" Андрій Шевченко вперше в історії незалежної України став володарем "Золотого м'яча" – призу найкращому футболісту Європи. До нього цю нагороду виборювали Олег Блохін у 1975 році та Ігор Бєланов у 1986.

Рятівний гол у нашій команді забив на 87-ій хвилині форвард "Мілана" Андрій Шевченко. Путін сказав Шевченкові, що запам'ятає його.

Збірна України з футболу перемогла в серії пенальті збірну Швейцарії й уперше в історії увійшла до вісімки найкращих на Кубку світу. Відтоді ми жодного разу не потрапляли на цей престижний турнір.

На Олімпіаді в Пекіні боксер Василь Ломаченко став олімпійським чемпіоном, легко здолавши у фіналі француза Кедафі. У 2012 році він повторив свій успіх, розбивши корейця Сунчхоль Хана. Перейшов у професіонали, де став чемпіоном світу відразу в трьох вагових категоріях.

Віталій Кличко тріумфально повернувся у професійний бокс після травми, нокаутувавши тодішнього чемпіона світу Семюеля Пітера із Нігерії. До кінця кар'єри український боксер більше не програв жодного бою.


Донецький "Шахтар" вперше в історії незалежної України виграв один із європейських кубків – Кубок УЄФА. У фіналі в Стамбулі підопічні Мірчі Луческу здолали бременський "Вердер" – 2:1.

У червні 2009 року Володимир Кличко став чемпіоном світу відразу у трьох престижних боксерських версіях після перемоги над Русланом Чагаєвим із Узбекистану. Він володітиме поясами аж до листопада 2015 року.

Веслувальник-каноїст Юрій Чебан виграв Олімпіаду в Лондоні-2012. За чотири роки він повторив свій успіх у Ріо-2016.

Боксер Олександр Усик став олімпійським чемпіоном Лондона, здолавши в фіналі італійця Клементо Руссо – 14:11. На шляху до фіналу Усик переміг нинішнього чемпіона світу серед професіоналів росіянина Артура Бетербієва.

Жіноча збірна України з біатлону виграла естафету на Олімпіаді в Сочі в 2014 році. Українки Юлія Джима, Валентина та Вікторія Семеренко та Олена Підгрушна обійшли накачаних допінгом росіянок й уперше здобули перемогу для України в естафеті.


Фехтувальниця Ольга Харлан у 2015 році виграла шосту медаль чемпіонки світу у фехтуванні на шаблях. Вона – олімпійська чемпіонка Пекіна, срібна призерка Олімпіади в Ріо-де-Жанейро.

Боксер Олександр Усик став абсолютним чемпіоном світу у категорії до 91 кілограма. У фіналі всесвітньої боксерської Суперсерії він переміг росіянина Мурата Гассієва в Москві. Після цього перейшов у надважку вагову категорію.

Українки Юлія Джима, Валентина та Вікторія Семеренко та Олена Підгрушна обійшли накачаних допінгом росіянок

Тенісистка Еліна Світоліна у грудні 2018 року виграла підсумковий турнір Всесвітньої жіночої тенісної асоціації WTA. Після цього вона піднялася на третю сходинку світового рейтингу.

Юніорська збірна з футболу України вперше в історії стала чемпіоном світу з футболу, перемігши команду Південної Кореї з рахунком 3:1. Турнір відбувався в Польщі.

Стрибунка у висоту Ярослава Магучіх у лютому 2021 року установила в словацькій Банській Бистриці рекорд України – 206 сантиметрів. Ярославі лише 19 років. На чемпіонаті світу 2019 року в Катарі стала срібною призеркою, стрибнувши на 204 сантиметри.

Збірна України з футболу під керівництвом Андрія Шевченка вперше в історії вийшла до чвертьфіналу Євро, обігравши в 18 фіналу збірну Швеції – 2:1 з голом Артема Довбика на 120-ій хвилині гри.

Найвизначніших успіхів за роки незалежності українці досягали в боксі й легкій атлетиці. Епізодично приходили великі успіхи у футболі тенісі чи фехтуванні.

За матеріалами:  Cazeta.ua
Добавлено: 3-08-2021, 09:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх