Адвокат Чауса заявив, що екссуддю катували

Затриманий Національним антикорупційним бюро колишній суддя Микола Чаус, якого звинувачують в отриманні хабаря, 4 серпня готовий виступити на засіданні суду. Він збирається розповісти все про тортури і знущання, які до нього нібито застосовували під час викрадення: був буквально прикутий до ліжка

Про це в коментарі виданню "Страна" заявив адвокат Ростислав Кравець, уточнивши, що йому дозволили зустрітися з підзахисним, якого утримують у слідчому ізоляторі Служби безпеки України. За його словами, СБУ просто домовилася з НАБУ і "полюбовно" передала ексчиновника Бюро.

Засідання у справі Чауса призначено у Вищому антикорупційному суді (ВАКС) на 14:00 середи. Він готовий давати свідчення, до того ж "має намір видати все про те, як його викрадали двічі". Юрист зазначив, що йдеться про випадок 2016 року, коли екссуддю з України вивезли в Молдову, і навесні цього року – з Молдови назад в Україну.

"Чаус говоритиме про те, де він був, з ким, що з ним робили, хто його викрав. Розповість, що п'ять років тому зник з України не з його волі, і повернувся сюди зараз не зі своєї волі. І весь цей час тут перебував теж не зі своєї волі", – заявив Кравець.

Справу Чауса розглянуть у Вищому антикорупційному суді

Зі свого боку правозахисник має намір просити суд провести це засідання в закритому режимі, щоб деталі викрадення Чауса не було розкрито. Адже в цьому, стверджує адвокат, "були замішані всі українські правоохоронні органи".

Кравець заявив, що від моменту викрадення з Кишинева і до того, як Чауса виявили в селі на Вінниччині, його катували, а ще більш ніж 1,5 місяця чоловік нібито був прикутий до ліжка.

"Зараз фізичний стан Чауса вимагає медичного догляду. Він довго перебував у неналежних умовах, йому потрібна психічна допомога зокрема. Думаю, вже можна розповісти про те, що Чаус понад 50 днів був буквально прикутий до ліжка. Йому не дозволяли навіть митися, тільки давали ходити в туалет. Його мучили, постійно вмикаючи й вимикаючи світло, постійно клацали вимикачем. Тортури такі", – розповів адвокат.

Нагадаємо: загадкове викрадення екссудді, його факти корупції та гучні звинувачення нині обговорюють у ЗМІ. Про те, хто такий Микола Чаус і чому на нього всі полюють – читайте в матеріалі.

Як повідомлялось: 
  • 3 квітня 2021 року стало відомо про викрадення судді Дніпровського райсуду Києва Миколи Чауса в Молдові, який отримав підозру в отриманні хабаря в особливо великому розмірі.
  • У СБУ підтвердили, що вони з'ясовують обставини викрадення українського екссудді та його незаконного переправлення через державний кордон.
30 липня правоохоронці отримали повідомлення від місцевого жителя села Мазурівка Вінницької області, що той нібито бачив людину, схожу на Чауса. Пізніше в мережі з'явилися кадри, як патруль НАБУ намагається зупинити службовий транспорт СБУ з вимогою передати їм затриманого екссуддю.

Але в СБУ спростували "викрадення" Чауса. У відомстві заявили, що він перебуває в поганому стані й отримує меддопомогу.

3 серпня детективи Національного антикорупційного бюро України затримали колишнього суддю. Він перебував у лікарні "Феофанія".

Повідомляється, що Чауса доставили в изолятор СБУ.

За матеріалами:  OBOZREVATEL:
Добавлено: 4-08-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх