Чаус сидітиме під домашнім арештом: де і скільки

ВАКС відправив екс-суддю Дніпровського суду Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт, де він його відбуватиме

Чаус відправиться під цілодобовий домашній арешт на два тижні, до 18 серпня.

Також йому мають вдягнути електронний браслет, передає Depo.ua із посиланням на Telegram-канал "Сегодня".



У деклараціях колишнього судді Миколи Чауса ці дані не вказуються.

Журналіст Володимир Бойко у себе на сайті " Хроніки Українських Йолопів" ще у вересні 2016 року публікував дані з т.зв. "флешки НАБУ", яку нібито загубили працівники Бюро в одному із ресторанів столиці.

Серед опублікованих даних було і зведення, яке стосувалося Миколи Чауса. В цьому "документі" було вказано, що Чаус проживає за адресою вул. Російська, 64, кВ. 72, у Дарницькому районі Києва.

2020 року цю вулицю перейменували на честь героя російсько-української війни Юрія Литвинського.

Нагадаємо, суд щодо обрання запобіжного заходу Миколі Чаусу був закритим, бо той, на думку судді, міг розголосити інформацію, яка розбурхає суспільство.

Врешті суддя виніс рішення про те, що його колишній колега має перебувати до 18 серпня під цілодобовим домашнім арештом.

Що відомо про справу Чауса в Україні

9 серпня 2016 року Чаус був затриманий співробітниками НАБУ за одержання хабаря у розмірі $150 тис. Ці кошти виявили у двох скляних банках, одну з яких суддя особисто закопував у дворі власного приватного домоволодіння. У вересні того ж року Верховна Рада дала згоду на арешт судді.

Однак тоді суддя вже не перебував в Україні, а 12 вересня 2016 року його було оголошено у розшук. У березні 2017 року Микола Чаус був затриманий на території Молдови. А у жовтні Молдова відмовила Чаусу в політичному притулку.

У квітні 2021 року стало відомо, що в Молдові невідомі викрали Чауса. Наступного дня в МВС Молдови повідомили, що українського суддю Миколу Чауса, який перебував у Кишиневі, викрали іноземні громадяни.

Згодом Чаус опублікував відео, на якому заявив, що перебуває в безпеці й має намір прибути до України. Його адвокат заявив, що ці заяви можуть бути не добровільними. Водночас генпрокурор Молдови назвав учасників викрадення судді Чауса.

30 липня екс-суддю Миколу Чауса знайшли в одному із сіл на півдні Вінницької області, неподалік кордону з Молдовою.

Згодом НАБУ закликало правоохоронців передати знайденого суддю Чауса їм. Після цього у центрі Києва спецпідрозділи НАБУ і СБУ з'ясовували стосунки через право здійснити процесуальні дії над колишнім суддею Миколою Чаусом.

2 серпня народний депутат Гео Лерос, посилаючись на "надійне перевірене джерело", заявив, що президент Володимир Зеленський нібито таємно зустрічався з Чаусом ще до того, як було офіційно оголошено про виявлення екс-судді. Також про це розповів колишній генеральний прокурор Руслан Рябошапка. Він заявив, що Зеленський зустрічався із Чаусом кілька разів.

Водночас в Офісі президента цю інформацію спростували – там назвали такі заяви "свідомою брехнею" й додали, що нині склалася унікальна ситуація, коли виник очевидний конфлікт підслідності: НАБУ має конкретні докази до 2016 року, а СБУ потрібно реагувати на епізоди сьогоднішні – зникнення, повернення, загрози життю і так далі.

На брифінгу прес-секретар глави держави визнав, що у Зеленського не знають, хто має розслідувати справу екс-судді Чауса.

3 липня екс-суддю Дніпровського суду Києва Миколу Чауса затримали детективи НАБУ у лікарні "Феофанія". 

Нагадаємо, у середу, 4 липня, суд відмовив адвокату Чауса у клопотанні.

За матеріалами: Depo.ua
Добавлено: 5-08-2021, 09:15
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх