Американська вакцина Novavax: ефективність, побічні ефекти, склад

Вакцина від Novavax пройшла випробування і довела свою ефективність, в тому числі проти мутацій коронавірусу.

Американська вакцина Novavax: ефективність, побічні ефекти, склад

Постачання американської вакцини проти коронавірусу від Novavax в Україну мали початися ще в лютому. 7 травня тодішній міністр охорони здоров'я Максим Степанов назвав нові дати, коли в Україні очікується ця вакцина: перші постачання в липні-серпні. Сьогодні в Україні триває вакцинація проти COVID-19 препаратами від британсько-шведської компанії AstraZeneca (Covishield, SKbio), китайської Sinovac (CoronaVac) та препаратами від американських компаній Pfizer та Moderna.

На початку серпня Європейська комісія схвалила новий контракт на постачання вакцини від Novavax.

"Відповідно до цього контракту держави-члени Євросоюзу зможуть закупити до 100 млн доз вакцини Novavax з можливістю отримання 100 млн додаткових доз протягом 2021, 2022 й 2023 років після вивчення та затвердження її Європейським агентством лікарських засобів (EMA) як безпечної та ефективної", - розповіли в Єврокомісії.

Однак близько 40% українців відмовляються отримати щеплення через страх перед побічними ефектами. Також у світі надходять повідомлення про інформаційні атаки проти вакцин, вироблених на Заході. 

Тому ZN.UA пропонує ознайомитися з інформацією про західні вакцини  виключно на основі даних Всесвітньої організації охорони здоров'я, Управління США з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів, Європейського агентства лікарських засобів, а також британського Агентства з регулювання лікарських засобів і медичних виробів й виробників вакцин.

Випробування вакцини від Novavax

Американський концерн Novavax давно оголосив про те, що кілька регулюючих органів почали процес для дозволу на використання вакцини Covid-19, відомої як NVX-CoV2373. Вакцина на основі білка походить від генетичної послідовності SARS-CoV-2 - вірусу, який викликає захворювання Covid-19. Коронавірусна вакцина від Novavax вже пройшла другу і третю фази клінічних випробувань і довела свою ефективність, в тому числі проти мутацій коронавірусу.

У компанії в середині червня 2021 року зазначили, що планують до кінця вересня отримати схвалення на використання препарату в США, Європі: на той час Novavax розраховує виробляти до 100 млн доз щомісяця, а до грудня - 150 млн доз. При цьому компанія обіцяла за 2022 рік поставити 110 млн доз в США і всього 1,1 млрд доз в країни, що розвиваються.


Ефективність вакцини від Novavax

У концерні кажуть, що їх вакцина ефективна на 89,3% в Британії, що підтвердив уряд Сполученого Королівства. Однак на клінічних випробуваннях в ПАР показники виявилися нижчими, ніж у Великій Британії. Ефективність вакцини в Південній Африці склала 60% у людей, які живуть без ВІЛ. Невелика група людей, що живуть з ВІЛ - близько 150 осіб - була включена в аналіз ефективності. Проте у дослідження немає статистичної сили для оцінки ефективності вакцини конкретно в такий нечисельній групі людей.

14 червня нове дослідження показало, що вакцина ефективна на 90 відсотків, в тому числі проти його різних штамів. Вакциновані люди були повністю захищені від важких та навіть помірних випадків захворювання. Випадків госпіталізації або смерті серед людей, які отримали вакцину, не було.

З чого складається вакцина Novavax - NVX-CoV2373

Вакцина Novavax використовує традиційну технологію, з деякими новими поворотами. Рекомбінантні білкові вакцини використовуються протягом десятиліть. Вони вчать імунну систему розпізнавати вірус, представляючи лабораторну версію вірусного білка.

NVX-CoV2373 - білкова вакцина, розроблена на основі генетичної послідовності SARS-CoV-2, вірусу, що викликає захворювання COVID-19. NVX-CoV2373 була створена з використанням технології рекомбінантних наночастинок компанії Novavax для генерації антигену, отриманого з білка коронавірусного шипа (S), і доповнена запатентованою компанією Novavax на основі сапоніна для посилення імунної відповіді та стимуляції високих рівнів нейтралізують антитіл. NVX-CoV2373 містить очищений білковий антиген і не може репліцируватися, а також не може викликати COVID-19. На сьогодні в чотирьох різних клінічних дослідженнях у п'яти країнах взяли участь понад 37 тисяч осіб. Зараз NVX-CoV2373 оцінюється у двох ключових дослідженнях 3-ї фази: дослідження у Великій Британії, яке завершилося в листопаді, і дослідження PREVENT-19 в США і Мексиці, яке почалося в грудні.


Як ця вакцина може працювати?

Європейське агентство лікарських засобів повідомило, що, як і інші вакцини, NVX-CoV2373, як очікується, підготує організм до захисту від інфекції. Вакцина являє собою препарат на основі білка, який містить найдрібніші частинки, виготовлені з вирощеного в лабораторних умовах білка-шипа, виявленого на поверхні коронавірусу SARS-CoV-2. Вона також містить "ад'ювант" - речовину, що сприяє зміцненню імунних реакцій на вакцину.

Вакцина може зберігатися при температурі 2-8 градусів за Цельсієм.

Як організм реагує на вакцину від Novavax?

Коли людина отримує вакцину, її імунна система ідентифікує білкові частинки як чужорідні та виробляє проти них природні захисні війська - антитіла та Т-клітини. Якщо надалі вакцинована людина буде контактувати з коронавірусом SARS-CoV-2, імунна система розпізнає білки шипи на вірусі й буде готова до атаки. Антитіла та імунні клітини можуть захистити від COVID-19, працюючи разом, щоб убити вірус, запобігти його проникнення в клітини організму і знищити заражені клітини.

Побічні ефекти

На випробуваннях спостерігалися здебільшого слабкі побічні ефекти після вакцинації - біль в місці уколу і слабкість. Виконавчий директор Novavax Стенлі Ерік вказав, що інформації про виникнення тромбів після щеплення немає. Серед побічних ефектів були втома, головний біль і м'язові болі, але реакції, як правило, рідше, ніж ті, викликані деякими вже дозволених вакцин.


ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN.UA
Добавлено: 5-08-2021, 08:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх