Директор НАБУ прокоментував спроби дискредитації антикорупційного органу в рамках маніпуляцій зі справою Чауса

Ситник: "Держава, де представник влади вважає, що він може відкрито ігнорувати закон, рано чи пізно перестане існувати"

Національне антикорупційне бюро не раз намагалися дискредитувати, в тому числі й у випадку зі справою екссудді Дніпровського райсуду Києва, заявив директор НАБУ Артем Ситник в інтерв'ю ZN.UA. За його словами, держава, в якій представник влади вважає, що може відкрито ігнорувати закон, рано чи пізно припинить своє існування.

"Для мене особисто і антикорупційного органу, який я очолюю, не стоїть питання довіри/недовіри президентові і будь-яких інших представників влади. У нас є закон, який регулює нашу діяльність. І ми виконуємо свою роботу, що не всім подобається. Виконаємо її і в разі з екссуддею. Давайте не будемо забувати, що ми розслідували і встановили сам факт перетину ним кордону. Що колись призвело до відомої істерики ексгенпрокурора Луценка, який звинуватив "набушників" в незаконному прослуховуванні президента та інших. Після всіх цих подій, пов'язаних з перманентною дискусією НАБУ по ходу розслідування з Офісом генпрокурора та іншими силовиками, розповідати про те, що НАБУ на когось працює — межа дурості", - заявив Ситник.

"Лінія дискредитації НАБУ насправді ніколи не змінювалася. Дискредитація почалася з "газової справи" (Онищенко. - ред.). І це говорить про те, що підхід в управлінні державою не змінюється. Змінюються фігури, але не змінюється система. Судячи з відео екссудді, викладених в мережі, у мене склалося враження, що людина перебувала не зовсім у адекватному стані. І ми не знаємо, що з ним робили особи, під контролем яких він перебував останні місяці. Це, до речі, про конституційне "забезпечення" безпеки", - заявив Ситник.

Він додав, що правопорядок забезпечує порядок. Інших способів існування держави просто немає.

"Не може бути порядку на вулицях, коли немає загального правопорядку всередині системи. Держава, де представник влади вважає, що він може відкрито ігнорувати закон, рано чи пізно перестане існувати. Якщо не де-юре, то де-факто", - підсумував Ситник.

З Артемом Ситником поспілкувалася редакторка відділу політики ZN.UA Інна Ведернікова, всі її статті й інтерв'ю читайте тут.

4 серпня, за підсумками майже девятичасового засідання, Вищий антикорупційний суд відправив колишнього суддю Дніпровського суду Києва Миколу Чауса під цілодобовий домашній арешт на 60 днів.

3 квітня 2021 року в центрі Кишинева, незабаром публікації журналістського розслідування про причетність українських спецслужб до втечі Чауса з України, суддю викрали. Молдавське слідство встановило, що це зробили українські спецслужби.

30 липня Микола Чаус з'явився в селі Мазурівка Вінницької області. За даними журналіста Юрія Бутусова, суддю тривалий час тримали на базі Головного управління розвідки Міноборони. З села Чауса до Києва вивезли співробітники СБУ, в столиці за ними гналися детективи НАБУ, але відбити суддю не змогли.

НАБУ звинуватило СБУ в перевищенні повноважень і вимагало доставити підозрюваного до суду для обрання запобіжного заходу. В СБУ претензії відкинули, заявивши, що взяли Чауса під охорону заради забезпечення його безпеки.

У 2016 році суддю Дніпровського районного суду Києва Миколу Чауса затримали детективи НАБУ за підозрою в отриманні 150 тисяч доларів хабаря. Частину грошей він сховав на своїй земельній ділянці, в скляній банцыі. Перебуваючи під слідством, Чаус залишив межі України, в березні 2017 року його затримали в Молдові.

ПО МАТЕРIАЛАМ: ZN.UA
Добавлено: 6-08-2021, 08:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх