Працівник Білого Дому розповів подробиці скандальної розмови Зеленського з Трампом

Олександр Віндман дав свідчення проти колишнього президента США "Лестив і викладався на повну"

У США вийшла друком книга мемуарів сина емігрантів з України Олександра Віндмана, який є одним з головних свідків у процесі першого імпічменту Дональда Трампа та який дав свідчення проти лідера США. Про це йдеться у матеріалі The New York Times.

Зокрема, Віндман розповів у книзі, що "Зеленський лестив і викладався на повну" під час розмови з Трампом.

Відомо, що в адміністрації Трампа Олександр Віндман обіймав посаду директора з європейських справ Ради національної безпеки США та відповідав за політику щодо України і Росії. Він колишній ветеран війни в Іраку та підполковник армії США. На військово-дипломатичну службу перейшов у 2008 році.

У своїй новій книзі Here, Right Matters: An American Story Віндман розповідає про свою історію та про те, як його кар'єру зламав скандальний дзвінок Дональда Трампа Володимиру Зеленському.

Віндман був одним із тих, хто безпосередньо слухав цю розмову і вирішив не мовчати. Після своєї доповіді до найвищих інстанцій та виступу в Конгресі Олександр Віндман залишився без посади в Раді національної безпеки США – головному консультативному органі Білого дому.

Пішов він і з американської армії, заявивши про кампанію "цькування та помсти" з боку Дональда Трампа.

У вересні 2019 року в США почалося розслідування щодо можливості імпічменту Трампа після того, як співробітник спецслужб написав скаргу про тиск, який президент США, за його даними, чинив на Зеленського з метою нашкодити своєму супернику на виборах 2020 року демократу Джо Байдену.

19 грудня 2019 року Палата представників оголосила імпічмент Трампу за двома представленими демократами статтями обвинувачення: у зловживанні владою і в перешкоджанні роботі Конгресу.

Звинувачення будувалися на факті заморожування військової допомоги для України влітку 2019 року і на свідченнях про те, що президент вимагав від Києва провести розслідування діяльності сина Байдена в Україні.

Звинувачення в перешкоджанні діяльності Конгресу було пов'язане з тим, що Білий дім заборонив давати свідчення чиновникам і надавати документи щодо розслідування. Після цього, 6 лютого 2020 року, Сенат США виправдав Трампа.

У червні 2021 року американський телеканал CNN отримав аудіозапис телефонної розмови в липні 2019 року начебто між колишнім адвокатом експрезидента Дональда Трампа Руді Джуліані, дипломатом Куртом Волкером і на той час помічником президента Володимира Зеленського Андрієм Єрмаком. Повідомляється, що дзвінок був передвісником "сумнозвісної розмови" Трампа із Зеленським, і обидві розмови пізніше стали центральною частиною першого імпічменту Трампа.

Як повідомляв 5.UA, чільник МЗС Дмитро Кулеба та глава Офісу президента Андрій Єрмак приїхали до США. У Вашингтоні вони готуватимуть зустріч президентів Джо Байдена та Володимира Зеленського, що відбудеться 30 серпня.

За матеріалами: 5.ua
Добавлено: 5-08-2021, 17:18
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх