Кубометри скасують: українцям доведеться розщедритися на нові лічильники газу

Українці платитимуть за газ по-новому — у парламенті ухвалили закон, який дозволяє при врахуванні використаного газу перейти з кубометрів на кВт*годину.

Як передає «Хвиля», про це йдеться у матеріалі Оглядач.

Таким чином, українцям доведеться платити не за обсяг блакитного палива, а за одержані одиниці енергії.



Ця нововведення з одного боку дасть можливість контролювати якість блакитного палива, а з іншого — призведе до того, що всім українцям, населенню та бізнесу доведеться встановити нові лічильник або перераховувати обсяги використаного палива за спеціальною формулою.

Швидше за все, така процедура розпочнеться у травні 2022 року. Насамперед вона може торкнутися промислових споживачів. Однак для населення є велика проблема, пов’язана з врахуванням кВт*годин замість кубометрів.

Проблема полягає в тому, що спеціальний лічильник в Україні знайти практично неможливо, а коли з’явиться новий облік і завезуть їх масово в країну, ціна може неприємно здивувати. На сьогоднішній день вартість таких приладів обліку становить до 25 тис. гривень.

При цьому керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович розповів, що для споживача така система дасть низку переваг. За його словами, насамперед споживачі отримають можливість порівнювати обсяги енергії, які вони одержують від газу, наприклад, з електроенергією.

До того ж за технічної можливості споживачі зможуть вибрати, який енергоносій вигідніший для опалення або підігріву води саме в їхньому випадку.

Ризики споживача.

«У законопроекті прописано, як відбуватиметься перерахунок з кубометрів на кіловат-годинник. Там є два моменти: підвищені норми розрахунку та знижені. Що це означає? Це не роз’яснюється», — наголосив експерт.


Це означає, що споживач може отримати перерахунок обсягу кіловат-годин, як у зниженому, так і в підвищеному варіанті. У зв’язку з цим поки що неможливо сказати, як саме зміняться суми у платіжках.

Українці платитимуть за газ по-новому - у парламенті ухвалили закон, який дозволяє при врахуванні використаного газу перейти з кубометрів на кВт*годину.

Як передає "Хвиля", про це йдеться у матеріалі Оглядач.

Таким чином, українцям доведеться платити не за обсяг блакитного палива, а за одержані одиниці енергії.

Ця нововведення з одного боку дасть можливість контролювати якість блакитного палива, а з іншого – призведе до того, що всім українцям, населенню та бізнесу доведеться встановити нові лічильник або перераховувати обсяги використаного палива за спеціальною формулою.

Швидше за все, така процедура розпочнеться у травні 2022 року. Насамперед вона може торкнутися промислових споживачів. Однак для населення є велика проблема, пов'язана з врахуванням кВт*годин замість кубометрів.

Проблема полягає в тому, що спеціальний лічильник в Україні знайти практично неможливо, а коли з'явиться новий облік і завезуть їх масово в країну, ціна може неприємно здивувати. На сьогоднішній день вартість таких приладів обліку становить до 25 тис. гривень.

При цьому керівник програм аналітичного центру DiXi Group Роман Ніцович розповів, що для споживача така система дасть низку переваг. За його словами, насамперед споживачі отримають можливість порівнювати обсяги енергії, які вони одержують від газу, наприклад, з електроенергією.

До того ж за технічної можливості споживачі зможуть вибрати, який енергоносій вигідніший для опалення або підігріву води саме в їхньому випадку.

Тим часом глава Спілки споживачів комунальних послуг Олег Попенко висловив думку, що поки що законодавчу базу з цього питання до кінця не прописано. У зв'язку з цим можуть виникнути приховані ризики споживача.
"У законопроекті прописано, як відбуватиметься перерахунок з кубометрів на кіловат-годинник. Там є два моменти: підвищені норми розрахунку та знижені. Що це означає? Це не роз'яснюється", – наголосив експерт.

Це означає, що споживач може отримати перерахунок обсягу кіловат-годин, як у зниженому, так і в підвищеному варіанті. У зв'язку з цим поки що неможливо сказати, як саме зміняться суми у платіжках.

Важливо: споживачам самим не доведеться переводити кубометри у кіловат-години!

Ми, як і раніше, передаватимемо облгазам показання своїх лічильників у кубометрах. А вже вони усе це конвертуватимуть за формулою у кіловат-години.

"Механізм такий: споживач традиційно передає оператору ГРС щомісячні показання лічильника в кубометрах. Оператор за затвердженою НКРЕКП формулою переводить їх у кіловат-години і вносить до особистого кабінету споживача. Після цього дана інформація потрапляє на платформу оператора ГТС. Там облік отриманої інформації буде здійснюватися паралельно - і в кубометрах, і в енергоодиницях", - пояснив перший заступник голови правління Асоціації постачальників енергоресурсів Євген Нацвін-Степанов.


Однак, маючи у своєму розпорядженні потрібні коефіцієнти і всі дані для розрахунку, ми зможемо самі підставити їх у формулу та полічити, щоби переконатися, що газовики нас не дурять. Ну й заодно, щоб реанімувати шкільний багаж математики і фізики, аби не боятися вчити з дітьми уроки на дистанційці:)

За матеріалами: Хвиля
Добавлено: 9-11-2021, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх