"Газпром" відмовився бронювати транзит через Україну: Європа зустріне зиму з напівпорожніми сховищами

Російський "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності на транзит газу через Україну в серпні. І це в ситуації, коли запаси блакитного палива перебувають на одному з найнижчих за минулі роки рівнів.

Як повідомляє російське видання Інтерфакс, "Газпром" відмовився бронювати додаткові потужності газотранспортної системи України в обсязі 63,7 млн кубів. В українському Кабміні раніше заявляли, що такі дії РФ – спроба вплинути на утримання високих цін на європейському ринку.

Тут варто відзначити, що російська компанія, згідно з підписаним контрактом, зобов'язана сплатити транзит 40 млрд кубометрів газу через Україну. Цього року через альтернативні газопроводи "Ямал-Європа" і "Північний потік" поставки були обмежені внаслідок планових ремонтів. І навіть у цій ситуації потужності вирішили не збільшувати.

Відзначимо, незабаром можуть запустити ще один газопровід – "Північний потік-2". В результаті з часом транзит газу через Україну може значно скоротитися. І це не тільки вплине на прибуток, а й поставить під загрозу існування української ГТС і позбавить Україну інструменту впливу на Росію. Без "Північного потоку-2" "Газпром" не може в необхідних обсягах доставляти блакитне паливо в ЄС в обхід України. А його запуск таку можливість забезпечить.

Представник Державного департаменту Сполучених Штатів заявив, що газ по "Північному потоку-2" після завершення будівництва піде не відразу. Для початку роботи трубопроводу необхідні додаткові кроки.

Раніше OBOZREVATEL розібрався в тому, що передбачає угода Берліна і Вашингтона, які гарантії отримає Україна і як Захід протистоятиме Кремлю. 

За матеріалами: OBOZREVATEL
Добавлено: 27-07-2021, 15:08
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх