День єднання в Україні: мета та історія свята, яке було засноване рік тому

Сьогодні, 16 лютого українці вдруге відзначають День єднання. Свято було засноване президентом України Володимиром Зеленським у 2022 році задля єдності народу на тлі повідомлень про можливе повномасштабне вторгнення росії в Україну.

"Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми ж зробимо його Днем єднання. Відповідний указ уже підписано. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки та покажемо всьому світу нашу єдність. Ми всі хочемо жити щасливо, а щастя любить сильних. Ми ніколи не вміли здаватись і не збираємося цього вчитися, - сказав Зеленський у своєму зверненні напередодні запровадження свята.




Взимку 2022 року росія почала стягувати свої війська та техніку до українського кордону. У світових ЗМІ з посиланням на розвідувальні дані західних країн, зокрема США, почали ширитися безліч повідомлень про початок військового вторнення росії в Україну.

Так, серед можливих дат називали 16 лютого. Саме тому, щоб заспокоїти українців та згуртувати навколо національної ідеї Зеленський оголосив цю дату Днем єднання.

В Указі президента України від 14 лютого 2022 року зазначається, що День єднання створене "з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість".

Рініше ми повідомляли, що запоріжців також закликали приєднатись до святкування. В умовах повномасштабної війни росії проти України це свято має особливе значення для кожного громадянина країни.
Добавлено: 16-02-2023, 13:03
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх