Підтоплення, евакуація та загроза ЗАЕС: які наслідки підриву Каховської ГЕС (Фото, відео)

Колаж: Panoptikon

Вночі, 6 червня, російські окупанти підірвали греблю Каховської гідроелектростанції, внаслідок чого низка населених пунктів опинилися в небезпеці. Наразі триває евакуація населення. Журналісти "Panoptikon" зібрали для вас все, що відомо станом на 14:00.

Про надзвичайну ситуацію спочатку повідомили в Оперативному командуванні "Південь".


В "Укргідроенерго" наголосили, що гідроелектростанція не підлягає відновленню - внаслідок підриву машинної зали зсередини ГЕС повністю зруйновано.

Загроза Запорізькій АЕС

Як ми вже писали, підрив греблі створює загрозу безпеці Запорізької АЕС, однак ситуація залишається контрольованою. В "Енергоатомі" зазначили, що моніторять усі показники.

Гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі оголосив, що наступного тижня приїде на Запорізьку АЕС. Він теж підтвердив, що наразі безпосереднього ризику для безпеки станції немає, проте необхідно обговорити подальші заходи.

Підтоплення, евакуація та загроза ЗАЕС: які наслідки підриву Каховської ГЕС (Фото, відео)

Фото: "Укргідроенерго"

Підтоплення населених пунктів та евакуація

Президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони України через підрив Каховської гідроелектростанції. Доручено провести евакуацію населення з районів ризику.


За словами прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля, затоплення загрожує близько 80 населеним пунктам у Херсонській області. Він зазначив, що зараз проводиться евакуація жителів з районів підтоплення. Зокрема сформовані евакуаційні потяги до Миколаєва.

В той час, коли в Херсон евакуюють людей, російсько-окупаційні війська обстрілюють місто. Бойові дії на цих територіях продовжуються. Про це повідомила пресслужба Міністерства внутрішніх справ.


Згодом стало відомо, що в Новій Каховці затопило парк розваг "Казкова діброва", де розміщується зоопарк. За даними місцевого видання "МОСТ", доля тварин і птахів поки що невідома, проте цілком ймовірно, що всі вони загинули.




Екологічна ситуація

Наразі на Херсонщині працюють служби санітарно-епідеміологічного режиму, тому що вода несе за собою бруд та різні шкідливі речовини, які можуть вплинути на людей.

Керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав підрив дамби екоцидом.


Відомо, що СБУ вже відкрила справу щодо підриву Каховської ГЕС. Розслідування розпочато за двома статтями Кримінального кодексу України:

● ст. 438 — порушення законів та звичаїв війни;
● ст. 441 — екоцид.



Позиція росії та України

Російські окупанти вже заявили, що підрив греблі - це нібити справа рук України, а удар завдали з українського ракетного комплексу "Вільха".

В ОК "Південь" та в Головному управлінні розвідки Міноборони України вказують, що греблю було підірвано вибухівкою. Зазначається, що українська сторона має факти переміщення вибухових речовин, відповідної техніки окупантами для здійснення контрольованого дистанційного вибуху.


У соціальних мережах активно ширяться фото та відео наслідків підриву Каховської ГЕС. Ми зібрали для вас деякі з них.




Анастасія Чобліна
Добавлено: 6-06-2023, 13:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх