Завод Антонов вироблятиме французький безпілотник Aarok: що відомо про угоду

Французька компанія Turgis & Gaillard підписала договір з українським підприємством Антонов про спільне виробництво зменшеної та дешевшої версії безпілотника Aarok MALE. SPEKA з‘ясувала характеристики нового дрона, а також коли він зʼявиться в ЗСУ.

Деталі угоди між Turgis & Gaillard та Антонов


Вперше про БПЛА стало відомо влітку 2023 року, коли його представили на Паризькому авіасалоні. Aarok — дрон класу MALE (Medium Altitude Long Range) з розмахом крил майже 22, а його вартість близько 50 млн євро. Його розробку тримали в секреті. Це найбільший ударно-розвідувальний дрон в історії Франції. Його вага — 2,5 тонни, він здатен нести 3 тонни навантаження (разом з боєприпасами та паливом). Для України пропонують його зменшену версію.
Угоду з Україною французькі виробники підписали 28 вересня, під час візиту очільника оборонного відомства Франції Себастьяна Лекорню до Києва. Від імені французької Turgis & Gaillard угоду підписав військовий радник компанії Жан-Франсуа Ферле, колишній керівник Управління військової розвідки.
Деталі угоди, зокрема заплановану кількість одиниць не повідомляють. Водночас відомо, що майбутній безпілотник буде призначений для ЗСУ.
За словами президента і засновниці Turgis & Gaillard Фанні Тюржі, безпілотник «має злетіти в Україні наступного року та не призначений для експорту».
Разом з тим, Україні та Франції у рамках цього проєкту ще треба буде узгодити складові та яке обладнання отримають українські копії.

Технічні характеристики дрона Aarok та роль на фронті


Завдання, які безпілотник Aarok може виконувати на полі бою, доволі стандартні — це розвідка, а також ударні місії. Такий БПЛА може бути оснащений радарами системами радіотехнічної розвідки тощо. На озброєнні у нього ракети класу «повітря-земля» AASM Hammer, які можуть мати бойову частину від 125 до 1000 кг і дальність у 35 км, або ж до 4 високоточних керованих боєприпасів, вагою до 250 кг.
Окремою перевагою безпілотника називають доволі міцні стійки шасі, завдяки яким він може злітати з нерівних полів — для його використання не потрібна підготовлена інфраструктура.
Добавлено: 4-10-2023, 11:51
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх