Ресурсів, виділених у США на підтримку України, може вистачити на кілька місяців, – Кірбі

Зважаючи на швидкість і залишок ресурсів, які сьогодні у США виділені на підтримку України, їх може вистачити приблизно на кілька місяців надання допомоги Україні. Про це у вівторок, 3 жовтня, заявив під час брифінгу у Білому домі представник Ради нацбезпеки США Джон Кірбі, повідомляє "Голос Америки". Йдеться про обсяги допомоги, поки в Конгресі не розглянули запит на додаткове фінансування.

“Зважаючи на те, що у нас лишилося, і з якою швидкістю ми надаємо допомогу, ідеться, певно, про кілька місяців. Приблизно. Але причина, чого я обережний щодо цього, — все залежить від того, що відбувається на передовій, наскільки великі пакети допомоги, і яких спроможностей потребує Україна. З тим, як розвивалася війна, змінювалися і пакети допомоги”, – заявив Джон Кірбі.


Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки США Джон Кірбі підкреслив, що програма президентських повноважень (PDA) – не набір чеків, а те, на яку суму є повноваження піти до запасів США і взяти необхідне обладнання з полиць. “І пакети допомоги виділяють на різну суму, бо обладнання коштує Пентагону різні суми. Також треба брати до уваги повноваження Пентагону поповнити ці запаси. І зараз сума, на яку вони можуть замістити надане обладнання — суттєво менше, ніж сума, на яку вони можуть виділити допомоги”, – зауважив Кірбі.

Кірбі під час брифінгу також розповів подробиці телефонної розмови президента США Джо Байдена зранку, 3 жовтня, із союзниками та партнерами, щоб координувати продовження підтримки України.

У розмові із президентом Байденом взяли участь лідери Канади, Німеччини, Італії, Польщі, Британії, Румунії, Франції, НАТО та Європейської Ради. Серед тем, про які говорили партнери, продовження забезпечення України боєприпасами та системами озброєння, які потрібні для захисту її території.

“Президент підтвердив рішучу відданість Сполучених Штатів справі підтримки України, яка себе захищає. Ця підтримка триватиме стільки, скільки буде потрібно. Це підтвердили і всі лідери, які брали участь у телефонній розмові”, – говорить Кірбі.

За словами посадовця, під час дзвінка лідери також обговорили продовження зміцнення української протиповітряної оборони, оскільки Україна готується до нових атак на життєво важливу інфраструктуру.

Представник Ради нацбезпеки США також наголосив, що дзвінок із союзниками та партнерами США відбувся після ухвалення Конгресом бюджетної резолюції минулих вихідних, яка не включає фінансову підтримку України, “в той час, як президент Байден чітко дав зрозуміти, що за жодних обставин не можна допустити, щоб підтримка України була перервана”.

“Час – не на нашому боці. У нас достатньо фінансових повноважень, щоб задовольнити потреби Україні на полі бою трохи довше, але нам потрібно, щоб Конгрес діяв, щоб гарантувати безперервну підтримку”, – додав Кірбі.

Джон Кірбі наголосив, що в той час, коли “українці проводять важкий контрнаступ, їхніх дітей продовжують виривати із лона їхніх родин, а зима швидко наближається, вкрай важливо допомогти їм скористатися кожним днем”.

Перерва у підтримці навіть на короткий період часу, за словами представника Ради нацбезпеки США, може змінити все на полі бою.

“Не менш важливо і те, що втрата підтримки дозволить Путіну повірити, що він може протриматись довше, ніж ми. Ми дамо зрозуміти Путіну, що він теж помиляється в цьому, як і його припущення були помилковими протягом усієї війни”, – додав Кірбі.

Нагадаємо, як раніше повідомляв Голос Америки, Сполучені Штати можуть зараз передати Україні зброї ще на 5,4 мільярда доларів, поки Конгрес не розгляне запит на додаткове фінансування. Таку суму можуть використати в рамках програми президентських повноважень (PDA) - за нею озброєння постачають із власних складів США. Про це українській службі Голосу Америки повідомили в американському Міноборони. "В Міноборони США залишаються повноваження, щоб забезпечити термінові потреби України на полі бою", - відповіли у Пентагоні на запит Голосу Америки.

При цьому у відомстві додали, що для поповнення власних запасів, із яких надсилають зброю Україні, на сьогодні залишилось всього 1,6 мільярда доларів.
Добавлено: 4-10-2023, 11:55
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх