У Видавництві Старого Лева посмертно видадуть збірку Вікторії Амеліної

«Видавництво Старого Лева» випустить збірку поезій «Свідчення» української письменниці та документаторки воєнних злочинів Вікторії Амеліної, яка загинула внаслідок російського ракетного обстрілу піцерії в Краматорську. Про це повідомила програмна директорка «Форуму видавців» та подруга Вікторії Софія Челяк.

За словами перекладачки Софії Челяк, Вікторія Амеліна розповіла їй про своє бажання видати таку книжку за півтора місяця до загибелі.

«Ми погодили, що хронологія має бути. Це не про нас, це про майбутні дослідження і пам’ять. Ця книжка — це так виглядає моє вирване серце. Я дуже сподіваюся, що, Віко, вона тобі сподобається, і я тебе не розчарувала», — додала вона.


Софія розказувала про їхню дружбу з Вікторією на Книжковому Арсеналі 2023. Тоді девізом заходів було «Коли все має значення».

«Два дні після мого дня народження, 15 травня Вікторія, зокрема, написала, що хоче видати збірку поезій, її назва "Свідчення", а видати вона хоче її у "Видавництві Старого Лева" і просить мене допомоги з ілюстратором. На Арсеналі вона коротко поговорила про це з Мар’яною Савкою. І це всі вказівки, які залишилися нам», – написала Софія.

Допоміг упорядкувати збірку Олександр Амелін, збірку замикатиме хронологія подій, базована на листуванні з Вікторією, ілюстратором збірки став художник Данило Мовчан.

«Ілюстратором ми запросили Данила Мовчана, бо хотілося сакральності, для мене це був єдиний можливий варіант для ілюстрації, щоб вона звучала в унісон з поезією. Проглядаючи верстку, ми зрозуміли, наскільки це було правильне рішення», — зазначила Челяк.

Фото: Детектор медіа
література, війна, культура, читання, книжки, поезія, загиблі
Добавлено: 12-04-2024, 23:58
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх