У Запоріжжі запрацював єдиний в області лінійний прискорювач

У Запорізькому регіональному протипухлинному центрі відбувся перший запуск єдиного в області лінійного прискорювача.  З 10 червня почнуть приймати перших пацієнтів. 

На придбання медичного обладнання та будівництво корпусу було витрачено близько 150 млн грн. Гроші на покупку першого лінійного прискорювача виділяли з бюджетів Енергодара, Запоріжжя, обласного бюджету та депутатского фонду тоді ще нардепа Олега Ляшка. Одним з найважчих етапів проєкту було будівництва та введення в експулатацію бункеру - нового корпусу, де розміщено прискорювач та заплановано місце під ще один. Будівля  має фундамент, що заливався на 9 метрів вглибину, стіни місцями товщиною до 3 м., а вага дверей - 5 тонн.

- Сьогодні день надії у людей, які будуть лікуватися сучасними методами. Ми зробили перший крок. Були вкладені кошти державного фонду регіонального розвитку, бюджету, громад, депутатські фонди, робота десятків людей. Я сподіваюсь, що все це буде мати продовження і ми придбаємо другий лінійний прискорювач. А загалом, треба придбати таке обладнання ще у Мелітополі та Бердянську, та інших містах, щоб дати людям надію на нормальне лікування та життя, - наголосив голова Запорізької облдержадміністарції Олександр Старух під час відкриття комплексу. 


- Три роки ми йшли до цієї події та так довго цього чекали. Вже опрацьовані кроки, рішення та дії, щоб придбати другий прискорювач для повного циклу лікування. Це сучасне обладнання допоможе рятувати життя людей. Таке устаткування є навіть не у всіх європейських лікарнях, - зазначив головний лікар закладу Михайло Єсаянц.

- Завдання нашої, 8-ї, каденції, – продовжити  справу і мобілізувати ресурси для закупівлі другого апарату. Сподіваюсь, нам це до снаги, - заявила голова Запорізької облради Олена Жук.

Загалом в Україні понад мільйон онкохворих пацієнтів. Щороку захворює близько 140 тисяч українців. Всього в Україні працювало 14 прискорювачів, і у Запоріжжі відкрито 15-тий.

"Тут будуть обслуговувати жителів Запорізької області - 500 осіб на рік, 50-60 чоловік в місяць. Це той метод, який використовується для лікування 70% пухлин", - пояснив значення прискорювача для жителів області Єсаянц.
Добавлено: 10-06-2021, 05:29
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх