В чём Россия обвиняе Украину, а заодно и США

Россия обвинила Украину в пиратстве в Азовском море, а США в его пособничестве. Также американским властям инкриминировали похищение российских граждан.

Посольство Росії в США заявило, що проводить перевірки суден в Азовському морі через "українське піратство" і закликало США припинити заступатися за своїх "підопічних". Як йдеться в заяві дипломатичного відомства, в посольстві наполягають на тому, що перевірки суден цілком "легітимні".

"Держдеп в особі офіційного представника Х. Науерт перейнявся легітимними зупинками для перевірок суден в Азовському морі. Зупинками. Не арештами, не затриманнями. Примітно, що з "сотень" суден не названо ні одне (це важливо для розуміння політики подвійних стандартів). Держдеп свідомо відійшов від цього. Адже тут замовчують факти українського піратства", - йдеться в заяві.

Як приклад російські дипломати навели арешт у березні судна "Норд", на борту якого перебували громадяни України, і яке зареєстровано в окупованому Росією Криму.

Також у представництві РФ заявили, що "американська влада генерує нові порожні звинувачення на адресу Росії, щоб відвернути увагу від найгрубіших порушень прав людини – як з боку своїх сателітів, так у себе вдома". Зокрема американській владі інкримінували "викрадення російських громадян за кордоном для проведення процесів над ними в США".

"Закликаємо американців припинити заступатися за безчинствують на Азовському морі підопічних, почати предметний діалог з проблеми російських громадян в американських в'язницях", - йдеться в заяві.

Раніше Державний департамент США заявили, що дії Росії в акваторії Азовського моря та блокування судноплавства в Керченській протоці є черговим грубим порушенням норм міжнародного права. У Вашингтоні вважають, що таким чином РФ продовжує кампанію з підриву і дестабілізації ситуації в Україні.

У Держприкордонслужбі України заявили про те, що Росія затримала вже понад 150 іноземних суден, що прямували до українських портів в Азовському морі. Російська сторона дуже довго видає дозволи для проходження Керченською протокою кораблям, що прямують до портів України.

Президент України Петро Порошенко доручив керівництву ЗСУ вжити заходів у зв'язку з незаконними зупинками та оглядами українських та іноземних суден, що йдуть у порти Азовського моря.

Командувач Військово-морських сил Збройних сил України Ігор Воронченко заявив про те, що Україна посилить захист Азовського моря, збільшивши присутність на цьому напрямку кораблів, артилерії та морської піхоти.

На думку спеціального представника Державного департаменту США Курта Волкера, після анексії Криму Росією ситуація в Азовському морі виглядає "надзвичайно небезпечною". Проте повномасштабний наступ РФ не прогнозується.

А секретар Ради національної безпеки і оборони України (РНБО) Олександр Турчинов вважає, що Росія готується розпочати військово-економічну блокаду Азовського моря й розглядає Азово-Чорноморський регіон як важливий плацдарм для своєї подальшої експансії.

Детальніше про обмеження Росією прав України щодо використання Азовського моря читайте в матеріалі Валентини Самар "Окупація Азова" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".

По материалам: ZN,UA
Добавлено: 31-08-2018, 14:00
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх