Китай приховує інформацію про походження COVID-19, - держсекретар США Блінкен

Влада Китаю не поспішає демонструвати прозорість і не розкриває повністю інформацію про походження вірусу COVID-19. Експерти ВООЗ відвідали ринок у китайському місті Ухань, у працівників якого вперше виявили COVID-19

Влада Китаю не поспішає демонструвати прозорість і не розкриває повністю інформацію про походження вірусу COVID-19.

Про це держсекретар США Ентоні Блінкен заявив в інтерв'ю телеканалу NBC, повідомляє Цензор.НЕТ із посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"Немає сумнівів у тому, де саме COVID-19 вперше завдав удару, але й на сьогодні Китай не відповідає стандарту (розкриття інформації щодо проблеми, - ред.)", - сказав він.

Він зазначив, що недолік транспарентності з боку китайської влади становить "суттєву проблему", якою треба зайнятися. На запитання, чи має влада КНР понести відповідальність за це, Блінкен відповів, що на сьогодні потрібно "отримати повне розуміння та підзвітність щодо події".

Він також заявив, що на міжнародній арені США мають справу з "викликом з боку Китаю" і що Вашингтон посилить свої позиції в протистоянні Пекіну за рахунок посилення залученості США у глобальну політику та діяльність міжнародних організацій.

Минулого четверга команда міжнародних експертів Всесвітньої організації охорони здоров'я з 12 країн світу, яка досліджує походження COVID-19, розпочала роботу в Ухані після того, як відбула обов'язковий двотижневий карантин для тих, хто приїжджає до Китаю.

Нагадаємо: 

У четвер у команди фахівців ВООЗ завершився двотижневий карантин, на якому вони перебували після прибуття в Китай. Відтоді вони побували в лікарнях і на інших ринках. Водночас у ВООЗ підкреслюють, що члени місії обмежені в своїх діях: китайська влада не дозволяє їм вільно спілкуватися з місцевими жителями, посилаючись на міркування охорони громадського здоров'я.

До групи експертів ВООЗ входять фахівці з низки країн, в тому числі і з Росії.

Завдання експертів - спробувати дослідити обставини зараження перших людей в місті Ухань коронавірусом. Він же в січні 2020 року був першим закритий на карантин. Поширення вірусу, однак, стримати не вдалося, його носії з'явилися і в інших країнах світу, кількість інфікованих стала швидко рости. У березні було оголошено пандемію, яка триває досі. За цей час в усьому світі коронавірус був виявлений у понад 100 мільйонів людей, понад 2 мільйонів 200 тисяч померли.

Більшість фахівців схиляється до версії переходу на людину коронавірусу від зараженої тварини, зокрема кажана. Повністю не виключена і версія про штучне походження вірусу - китайська влада її категорично заперечує.

Нагадаємо, раніше експерти Всесвітньої організації охорони здоров'я, які розслідують походження коронавірусу в Китаї, відвідали в Ухані центр з контролю і профілактики захворювань.

Візит фахівців відбувається на тлі жорсткого контролю з боку Китаю до інформації про коронавірус. До складу команди ВООЗ увійшли експерти з дев'яти країн, зокрема зі США, Німеччини, Японії, Великої Британії та Росії.
Добавлено: 2-02-2021, 09:16
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх