Стокгольмський арбітраж відмовив Коломойському у стягненні з України понад шести мільярдів доларів

Після майже років судового процесу Стокгольмський арбітраж відмовив олігарху Ігорю Коломойському, бізнесмену Геннадію Боголюбову та колишньому очільнику Волинської облради Ігорю Палиці у стягненні з України шести мільярдів доларів.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив глава Міністерства юстиції Денис Малюська.


“Супер мега перемога в Стокгольмському арбітражі. Пани Коломойський, Боголюбов і Палиця хотіли стягнути з України понад $6 млрд і звернулися з відповідним позовом до Стокгольмського арбітражу. Після майже шести років судового процесу арбітраж сьогодні їм відмовив. Відмовив повністю”, – написав міністр.

Він зазначив, що винесення рішення Стокгольмського арбітражу кілька разів відкладалося, проте арбітраж все ж визнав відсутність своєї юрисдикції за позовом міноритаріїв Укрнафти.

“Відчувалося, що позивачі щось підозрюють і затягують процес. Але сьогодні це сталося — арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції”, — наголосив Малюська.

Міністр зауважив, що  у 2015 році три кіпрських офшорних компанії (“Littop Enterprises Limited”, “Bridgemont Ventures Limited” та “Bordo Management Limited”), кінцевими бенефіціарами яких є: Коломойський, Боголюбов, Палиця звернулися до Стокгольмського арбітражного трибуналу з позовом до держави Україна.

“Усі три позивачі є акціонерами ПАТ “Укрнафта” та володіють 40,1009% акцій вказаної компанії. Стягнути з держави позивачі вимагали, м’яко кажучи, немало: більше ніж шести мільярдів (!!) доларів США та відсотки, нараховані на цю суму. Для кращого розуміння масштабу вимог: офшорні компанії намагалися стягнути з держави суму, яка перевищує усі витрати держави на освіту та науку у 2021 році або ж становить приблизно половину витрат держави на виплату пенсій”, – наголосив Малюська.

Він розповів, що позивачі вказували на такі підстави:

– невиконання ПАТ “Укртрансгаз” та НАК “Нафтогаз України” рішень українських судів, які набули чинності, про повернення частини відібраного газу ПАТ “Укрнафта”;

– різке підвищення ставки плати за користування надрами для видобування газу;

– прийняття Верховною Радою України Закону України від 19.03.2015 № 272-VIII “Про внесення змін до Закону України “Про акціонерні товариства” (щодо зниження кворуму для проведення загальних зборів в акціонерних товариствах).

“Але сьогодні це сталося – арбітраж визнав відсутність своєї юрисдикції. Коломойський, Боголюбов та Палиця отримали нуль доларів США, а не 6 мільярдів”, – наголосив Малюська.

Нагадаємо, Коломойський програв справу Аслунду щодо заяв у ЗМІ.

Раніше компанії Коломойського програли суд ПриватБанку щодо повернення 247 автозаправок. 

АНГЛІЙСЬКИЙ СУД ВСТАНОВИВ ДАТУ РОЗГЛЯДУ ПО СУТІ ПОЗОВУ ПРИВАТБАНКУ ПРОТИ КОЛИШНІХ АКЦІОНЕРІВ НА ПОНАД $3 МЛРД

Нагадаємо, Конституційний суд 16 червня відновив справу про законність націоналізації “ПриватБанку”.

До того Київський апеляційний суд відхилив апеляційну скаргу Кабінету Міністрів щодо зобов’язання “ПриватБанку” виплатити 250 мільйонів доларів за депозитними договорами з офшорним компаніям братів Суркісів.

За матеріалаом: “Прямий”
Добавлено: 5-02-2021, 07:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх