Єврокомісар від Угорщини ультимативно вимагав закрити “Миротворець”

Єврокомісар від Угорщини Олівер Варга на засіданні Ради асоціації ЄС-Україна вимагав від України припинити діяльність сайту “Миротворець”.

Про це повідомляє “Європейська правда“.

За даними джерел видання, пропозиції Варги внести зміни до спільної заяви Ради асоціації ЄС-Україна з’явилися в останній момент перед засіданням, що само по собі суперечить звичаям ЄС, але єврокомісар категорично вимагав їх врахувати, стверджуючи, що його пропозиції є критично важливими.

Єврокомісар вимагав від України припинити діяльність сайту “Миротворець”. Офіційно це було сформульовано так: Варга пропонував, щоб Київ зобов’язався “розслідувати” або “переслідувати” тих в Україні, хто чинить незаконні дії “щодо депутатів Європарламенту” і “розкриття їх персональних даних”. При цьому наша держава мала б визнати, що такі незаконні дії дійсно відбуваються і такий розвиток подій турбує як Київ, так і Брюссель.

Причому, за даними видання, на двосторонніх переговорах Варга взагалі був дуже агресивним, але коли дійшло до питання “миротворця”, некоректність перейшла всі межі. Українські учасники зустрічі потім передавали колегам в урядовій делегації, що комісар доводив, що в Україні “принижують” і навіть “знищують” представників угорської меншини.

На підставі цих аргументів узгодження підсумкової заяви Ради асоціації виявилося заблокованим.

Українська делегація не погодилася на ці вимоги. Кілька співрозмовників видання, в тому числі поза командою українського прем’єра, розповіли, що дякувати за це варто особисто главі уряду. Після ультимативної вимоги угорського комісара про те, щоб додати в спільну заяву саміту фразу, в якій Україна визнала б переслідування меншин, Денис Шмигаль відповів відмовою.

Крім того, глава дипломатії ЄС Хосеп Боррель наполіг на тому, що необхідно знайти компроміс, і саме тому сторони більш ніж на годину спізнилися на підсумкову пресконференцію. У підсумку з тексту вичистили згадки про те, що Україна визнає “утиски” угорців, заява Ради асоціації погодили й політики вийшли до преси.

Уже на пресконференції Варга заявив, що ЄС може і не погодитися на оновлення Угоди про асоціацію. Втім, розмови “Європейської правди” з джерелами в Києві й Брюсселі показують, що реальної загрози немає.

Річ у тому, що рішення про початок перегляду Угоди про асоціацію, в тому числі її торговельної частини, підтверджено офіційно, і цей процес вже неможливо заблокувати, навіть якщо Варга отримає таку вказівку з Будапешта.

Раніше заступник міністра закордонних справ Василь Боднар заявив, що Україна готова обговорювати все, що стосується розвитку двосторонніх відносин з Угорщиною, але без втручання у внутрішні справи.

Нагадаємо, Петер Сійярто попросив ОБСЄ направити спеціальну місію на Закарпаття через обшуки в організаціях угорської національної меншини.

Раніше у Міністерстві закордонних справ Угорщини обурились обшуками у лідерів угорської нацменшини у Закарпатській області.

За матеріалами:  “Прямий”
Добавлено: 16-02-2021, 10:20
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх