Зустріч в Брюселі: Кулеба і Блінкен обговорили Донбас і ситуацію на кордоні

«Демотіровать Москву від подальшої ескалації»: Кулеба і Блінкен обговорили Донбас і ситуацію на кордоні. Крім російської агресії, дипломати говорили про реформи, боротьбу з корупцією та євроатлантичні перспективи України.

Кулеба і Блінкен зустрілися в Брюсселі на засіданні Комісії Україна-НАТО

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба і державний секретар США Ентоні Блінкен у ході зустрічі в Брюсселі 13 квітня обговорили протидію ескалації російської агресії проти України.

Блінкен вкотре підтвердив непохитну підтримку України Сполученими Штатами, її державного суверенітету і територіальної цілісності в умовах наростаючої російської агресії.

Держсекретар зазначив, що умисні дії РФ, спрямовані на ескалацію напруженості, агресивна риторика і дезінформація, загострення в Донбасі, перекидання військ до окупованого Криму і кордонів України викликають занепокоєння Вашингтона, повідомили в посольстві США в Україні.

«арна зустріч у Брюсселі із колегою і другом держсекретарем Блінкеном на тлі небезпечного стягування військ і войовничої риторики з боку РФ. Необхідно демотивувати Москву від подальшої ескалації, зокрема чітко пояснивши РФ, що ціна за всяку нову воєнну авантюру буде для неї зависокою», - написав Кулеба у Twitter за підсумками зустрічі.

Росія стягує війська до кордону з Україною під виглядом підготовки до навчань «Захід-2021». Одночасно з цим активізувалися російські контингенти в Білорусі, окупованому Криму, Придністров'ї та акваторії Чорного і Азовського морів. Головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак, виступаючи 30 березня в Верховній Раді, вказав на високу ймовірність російського вторгнення.


Українська військова розвідка повідомила про підготовку росіянами масштабних провокацій, загострення в зоні ООС, спроби розширення зони окупації в Донбасі з можливим вторгненням на інших ділянках.

Європейське командування Армії США привело війська в бойову готовність, посли держав НАТО провели надзвичайну сесію.

Офіційні спікери РФ почали погрожувати Україні «незворотними наслідками» і «початком кінця». Україна провела консультації зі США, Францією, Німеччиною, Туреччиною, Грецією та іншим країнами. Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель у ході розмови з президентом Росії Володимиром Путіним закликала його до деескалації, але в Кремлі про це промовчали.

9 квітня відбулась серія телефонних розмов між держсекретарем США і керівниками МЗС України, Німеччини та Франції. Ентоні Блінкен закликав Німеччину і Францію активніше підтримувати Україну. А також запевнив, що ескалація агресії проти України призведе до серйозних наслідків для Росії.

Держави-члени ОБСЄ засудили дії Кремля. Керівники МЗС G7 закликали Росію припинити провокації на кордоні, а також відзначили стриманість України.

13 квітня президент США Джо Байден під час телефонної розмови з Володимиром Путіним закликав його до деескалації та запропонував зустрітися найближчими місяцями.

За матеріалами: ZN,UA
Добавлено: 14-04-2021, 10:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх