PERSEVERANCE вперше зміг видобути кисень із атмоясери Марсу

Кисень на Марсі потрібен не лише для дихання, а й для роботи двигунів ракет

Марсохід Perseverance, який досліджує поверхню Марса, зміг видобути перші зразки кисню із атмосфери планети. Про це повідомляє NASA, передає "Дивогляд".

Повідомляється, що марсохід провів свій експеримент 20 квітня, на 60-й день перебування на Червоній планеті.

За допомогою спеціального пристрою, розміром з тостер, Perseverance зміг перетворити частину тонкої, багатої діоксидом вуглецю атмосфери Марса на кисень.


Хоча технологія лише почала працювати, у NASA впевнені, що це допоможе перетворити наукову фантастику на реальність. Можна буде видобувати і зберігати кисень на Марсі, щоб його потім могли використовувати астронавти під час своїх місій.

Кисень потрібен не лише для дихання, а й для роботи двигунів ракет. Щоб підняти із поверхні Марсу ракету з чотирма астронавтами, ракеті потрібно приблизно 7 метричних тонн пального і 26 метричних тонн кисню, щоб це пальне могло згоріти.

Самі ж астронавти потребуватимуть значно менше кисню. Щоб прожити рік на Марсі, астронавтам може знадобитися 1 метрична тонна кисню.

Нагадаємо, марсохід Perseverance прибув на поверхню Червоної планети 18 лютого. 

Ровер має 23 камери та мікрофони, тож фіксуватиме все, що відбувається на Червоній планеті. Марсохід збиратиме зразки гірських порід і ґрунту, які можуть містити рештки давнього життя. Їх у спеціальних контейнерах залишить на поверхні планети. А 2026-го ще одна місія доправить цінний матеріал на Землю.

Крім того, апарат має провести експеримент, у процесі якого спробує перетворити атмосферний вуглекислий газ у кисень. Таким чином у майбутньому при пілотованих місіях на Червону планету можна буде використовувати велику кількість перетвореного кисню для космонавтів та для створення палива.

Раніше повідомлялось, що 19 квітня відбувся перший політ вертольота на Марсі.

За матеріалами:  "Дивогляд" 
Добавлено: 22-04-2021, 16:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх