Конгресмени США заявили про докази витоку коронавірусу з лабораторії в Ухані (ВІДЕО)

Республіканці закликали уряд США посилити тиск на Китай для проведення достовірного розслідування походження пандемії.

Республіканці зі спецкомітету з розвідки Палати представників США заявили про існування доказів витоку COVID-19 з лабораторії Уханьського інституту вірусології в Китаї.

Про це із посиланням на доповідь конгресменів від середи, 19 травня, повідомляє Fox News.

"Суттєві непрямі докази викликають серйозні занепокоєння тим, що спалах COVID-19 міг виникнути через витік з Уханьського інституту вірусології", - йдеться у документі.

Автори також наголосили на "відсутності співпраці з боку КНР" у "міжнародних зусиллях щодо виявлення справжнього джерела вірусу".

Республіканці зауважили, що ще в 2017 році американські дипломати попереджали про те, що в лабораторії в Ухані проводять "небезпечні дослідження" коронавірусу без дотримання "необхідних протоколів безпеки" та з "ризиком випадкового спалаху пандемії". Конгресмени додали, що в Китаї і раніше траплялися витоки під час лабораторних досліджень.

До того ж, вказали законотворці, участь в дослідженнях Уханьської лабораторії брали китайські військові, а кілька дослідників ще "восени 2019 року хворіли симптомами, подібними до COVID-19".

У доповіді зазначається, що непрямих доказів, які підтверджують теорію КНР про природне походження COVID-19 - "небагато", зокрема китайська влада досі "не змогла визначити види", від яких вірус нібито передався людям.

"Щоби захистити американських громадян від майбутніх пандемій, уряд США повинен чинити більший тиск на Китай, щоб дозволити повноцінне та достовірне розслідування джерела пандемії COVID-19 і дозволити перевірити ймовірність того, що це сталося внаслідок витоку з лабораторії", - переконані республіканці.

У США раніше заявляли про "підстави вважати", що китайські дослідники з Уханьського інституту вірусології (WIV) заразилися коронавірусною інфекцією за кілька місяців до початку пандемії COVID-19. Зазначалося, що Інститут вірусології Уханю займається секретними дослідженнями, зокрема експериментами на лабораторних тваринах, в інтересах китайських військових мінімум від 2017 року. 

Нагадаємо, Всесвітня організація охорони здоров'я опублікувала 

ВООЗ назвала основну версію походження коронавірусу - АР

повний звіт про походження коронавірусу, який викликає хворобу COVID-19. Доповідь, яка містить понад 100 сторінок, підготували за підсумками роботи дослідників в Ухані. 

Експерти ВООЗ вважають витік вірусу з лабораторії "вкрай малоймовірним", схиляючись до версії щодо передавання COVID-19 від кажанів до людей через іншу тварину-носія. Однак спосіб передачі досі незрозумілий. У звіті рекомендується провести додаткові дослідження серед худоби і домашніх тварин, які можуть заразитися на коронавірус, особливо кішок і норок.

Зауважимо, що приїзду команди експертів до Уханя передували місяці дипломатичних суперечок, що призвели навіть до публічної скарги гендиректора ВООЗ Тедроса Адханома Гебреєсуса. 

Згодом повідомлялося, що уряд Китаю відмовився надати дослідникам Всесвітньої організації охорони здоров'я необроблені, персоналізовані дані про ранні випадки COVID-19. 

Уряди 14 країн, зокрема Австралії, Канади, Чехії, Данії, Естонії, Ізраїлю, Японії, Латвії, Литви, Норвегії, Південної Кореї, Словенії, Великої Британії та США, 

14 країн занепокоєні звітом ВООЗ щодо походження коронавірусу: спільна заява

висловили занепокоєння доповіддю ВООЗ щодо походження COVID-19. 


За матеріалами: ТСН
Добавлено: 21-05-2021, 09:40
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх