Чим загрожують Україні результати болгарських виборів

У Болгарії опозиція, що намагається здолати проєвропейську, але критично корумповану політичну еліту, на дострокових виборах помітно покращила свої результати. Але шанси на наступні, вже другі позачергові вибори в цій країні наразі майже стовідсоткові. Що залишає Болгарію в стані політичного хаосу, у який може спробувати втрутитися Росія

Дострокові парламентські вибори у Болгарії вийшли динамічними й непередбачуваними. Не в останню чергу і тому, що навіть після обробки 98% бюлетенів назвати переможця було складно. Але сьогоднішній день видав, нарешті, фінальні результати.

На виборах перемогла партія телеведучого та співака Славі Трифонова "Є такий народ". Щоправда, із показником у 24,08% голосів. Що лиш на 0,57% більше, ніж набрала коаліція ГЄРБ-СДС (Громадяни за європейський розвиток Болгарії - Союз демократичних сил), яку очолює експрем'єр країни Бойко Борисов.

Болгарські соціалісти, духовно найближчі до комуністів періоду Варшавського договору, набрали 13.4%, також прозахідна коаліція "Демократичної Болгарії" отримала 12,64% голосів, за партію турецької меншини "Рух за права та свободи" проголосувало 10,7% , партію "Вставай! Мафія геть!" - 5,01%.

В сухому результаті до болгарського парламенту знову потрапили тих самих 6 партій, які перед тим успішно не зуміли сформувати коаліцію. Звичайно, умовні "державники-бариги" з ГЕРБ-СДС значно погіршили свій результат, а опозиція з "Є такий народ" — покращила.

І можна було б аналізувати, як вплине на геополітичну ситуацію в регіоні той факт, що більше підтримки від виборців отримала відверто популістська сила, що вельми неоднозначно ставиться як до євроінтеграції, так до стосунків з Росією. Яка, за великим рахунком, не має ані політичного досвіду, ані кадрів (обіцяючи при тому віддати всі посади в уряді "експертам"). Сама назва якої утворена з назви пісні групи "Ку-ку бенд", в якій співав Трифонов. І який спочатку хотів створити партію "Немає такої держави" — за назвою іншої своєї пісні, але суд йому не дозволив. Цього персонажа нерідко намагалися порівнювати із Зеленським, але є одна відмінність. Оскільки Трифонов публічно заявляв, що навіть у випадку перемоги своєї партії не планує займати жодних вагомих посад. Що духовно споріднює його з іншим українським співаком-політиком.

Але у всьому тому аналізі ймовірних наслідків правління популістів навряд чи буде надто багато сенсу. Оскільки намір всіх без винятку партій, що пройшли до парламенту, відмовитися від коаліції з ГЄРБ-СДС та із соціалістами, і чисто арифметична неможливість створити коаліцію без них, ставлять Болгарію у ситуацію, за якої проведення нових, вже третіх за цей рік парламентських виборів видається практично безальтернативним.

Що, вочевидь, викличе неминуче розчарування з боку громадян, які трохи втомилися від безконечних виборчих перегонів.

В результаті від чергового "парламентського фальстарту" виграє президент Болгарії Румен Радев, якого давно і небезпідставно підозрюють в проросійських настроях. А також громадські проекти на кшталт "Русофілів". Які, після низки гучних шпигунських скандалів між Москвою та Софією, не надто демонстрували активність на останніх позачергових виборах. Натомість зараз, відчуваючи зручний момент для критики всіх наявних політсил, можуть здійснити спробу конвертувати протестні настрої громадян Болгарії у свій електоральний рейтинг.

За матеріалами: Depo.ua
Добавлено: 16-07-2021, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх