Клан Назарбаєва викачав із Казахстану 140 млрд доларів

Беззмінний лідер нації править країною двадцять шість років, за деякими оцінками, його статки перевалили за сто мільярдів доларів. Члени сім'ї відіграють важливу роль в економіці та політиці країни. У сім'ї президента два мільярдери та кілька мультимільйонерів, все як на підбір – бізнесмени та політики, артисти та спортсмени.
Отже, на чолі клану, зрозуміло, Нурсултан Назарбаєв - президент Казахстану з 1991 року, який захопив владу в країні і не має наміру нікому поступатися своїм кріслом.

З 1962 року Назарбаєв одружений на Сарі Алписівні. Перша леді – засновник та президент фонду «Бобек», що відроджує морально-духовні цінності за допомогою проекту «Самопознання», який є обов'язковим для вивчення у казахстанських навчальних закладах. Нещодавно на честь Сари Назарбаєвої назвали парк.

Щоправда, у сім'ї самої Сари Алписівни не все гаразд із духовними цінностями. Принаймні, преса не раз писала про Гульнара Ракішева – ця загадкова дама народила Нурсултану Назарбаєву двох дочок, живе в Лондоні та володіє національним авіаперевізником Айр Астана.

Старша дочка Дарига Назарбаєва – депутат сенату парламенту, голова комітету з міжнародних відносин, оборони та безпеки. Дарига Нурсултанівна не приховує своїх владних амбіцій. У вільний від керування країною час співає. Хоча ще можна посперечатися, хто гірший: Дарига-політик чи Дарига-співачка.

Середня дочка Дінара Кулібаєва – очолює Національний фонд освіти Нурсултана Назарбаєва, займає третій рядок найбагатших людей Казахстану з 2,2 мільярдами доларів. Дінара живе в розкішному будинку в Швейцарії, але гроші робить у Казахстані, зокрема через найбільший Народний банк, який нещодавно купив Казком за 1 тенге.

Чоловік Дінари Тимур Кулібаєв – керівник палати підприємців «Атамекен», має статки 2,2 мільярда доларів. Кулібаєв змусив увесь великий та середній бізнес сплачувати обов'язкові внески на утримання себе, коханого, натомість обіцяючи не дати закошмарити підприємців.

Молодша дочка Алія Назарбаєва – громадська діячка. Випускала свою лінію прикрас, а потім пішла з головою у будівельний бізнес. У Казахстані всім відомо, що компанія Еліт Строй належить Аліє Нурсултанівні.

Чоловік Алії Дімаш Досанов - генеральний директор нафтопровідної компанії "КазТрансОйл", через яку Казахстан транспортує нафту та газ на експорт. Таку прибуткову посаду Дімаш обійняв на правах зятя президента і почувається на ній дуже комфортно.

Молодший брат Нурсултана Назараєва Болат Назарбаєв має значний стан, розмір якого нікому не відомий. У 2016 році ледве не купив український банк, причому ситуація нікого не здивувала – про неймовірні апетити Болата Назарбаєва в країні добре відомо.

Список можна продовжувати і продовжувати, адже у елбаси підростають онуки та правнуки, клан росте і захопив не лише владу та бізнес у країні. Сім'я зайняла позиції майже у всіх значних спортивних федераціях!

Судіть самі: Тимур Кулібаєв — голова національного олімпійського комітету та президент федерації боксу, Дімаш Досанов очолює федерацію баскетболу, Кайрат Сатибалди — почесний президент федерації національних видів спорту, Нуралі Алієв призначений головою федерації альпіназму і спортивного та президент національного паралімпійського комітету.
Навіть син однокласника президента Бауиржан Байбек прибудований на посаду акіма Алмати.
Назарбаєв живе за принципом: були б посади та ресурси, а родичі на них завжди знайдуться.





За матеріалами: НВ
Добавлено: 6-01-2022, 08:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх