Евреи празднуют Хануку

Іудеї всього світу відзначають одне з найвеселіших своїх свят. Ханука - це радощі, ігри та смачна їжа.

 Євреї вшановують цей день з другого століття до нашої ери - коли з Храмової гори в Єрусалимі вигнали греко-сирійське військо. Свято триватиме 8 днів.

У золотавих плащах греки, із блискучими шоломами, юдейські повстанці - маккавеї. Щоправда, музика Хачатуряна не зовсім з цієї історії, але пасує за змістом. Після жорстокої баталії грецьке військо ганебно втікає. Усе точнісінько так, як і було у старозавІтні часи, коли з'явилося свято Ханука.

Людмила Смирнова, завідувачка дитячого садка:

Це найкрасивІше свято Ізраїлю. Батькам подобається - свято фарб, світла.

Головний символ урочистостей - менора, або восьмисвічник. У центрі світильника - велика свічка, від неї щодня запалюють по одній. У майстерні Мордехая - повно замовлень на срібні менори. У достойному домі такий атрибут - на свято обов'язковий.

Мордехай Бієр, власник майстерні:

Мій батько виготовляв святкові менори понад 60 років і передав секрети майстерності нам із братом. Це родинний бізнес і ми не боїмося залишитися без роботи. Вистачить ще й нашим онукам.

Попри те, що в Хануки виразне релігійне коріння, це свято цілком світське. Його відзначають із розмахом - багато вогнів, музики, дарунків і пригощань.

Ела Бродман, керівник компанії з виробництва продуктів:

Ізраїльтяни й без цього поїсти - майстри, але під час Хануки - особливо. Це той самий час, коли день годує цілий рік. У цьому році ми навіть вигадали, як суші кошерними зробити.

Тому в Хануки, окрім суворої менори, є і дуже легковажний символ - тістечко. Напередодні свята пекарні працюють у три зміни. Скільки таких пончиків з'їдають ізраїльтяни, ніхто не рахував. Але, кажуть - пекарі заледве можуть впоратися із замовленнями. Бо, на відміну від інших свят, у ці дні заборонено постувати і прийнято ласувати солодощами, Подробностi.
Добавлено: 2-12-2010, 13:17
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх