Что готовит Польша Украине: геополитические кульбиты и поддержка в борьбе против России

Новый польский президент Анджей Дуда заявил, что приоритетом внешней политики станут отношения с соседями.

6 серпня відбулася інавгурація президента Польщі Анджея Дуди. Після його перемоги на виборах у травні ТСН.ua попросив експертів прокоментувати вибір поляків та спрогнозувати зміни, які можуть відбутися у польсько-українських відносинах.

З того часу пройшло вже більше двох місяців. Зокрема, за цей час Дуда встиг відмовитися від зустрічі з президентом України Петром Порошенком. Критики вбачають у цьому промах Дуди, але інші кажуть, що цьому не варто приділяти багато уваги. Крім того, після інавгурації Дуда заявив, що пріоритетом зовнішньої політики Польщі стануть відносини із сусідами.  "Там, де є складна ситуація, потрібно докласти більших зусиль. Треба шукати те, що об'єднує. Сьогодні поляки цього потребують", - вважає президент Польщі.

Тарас Березовець, політтехнолог, директор компанії Berta Communications:

- Фактично новий президент до сьогоднішнього дня лишається загадкою для багатьох поляків. Він був маловідомою особистістю навіть у своїй партії "Право і справедливість". Але вони не могли висунути на посаду президента брата Качиньського, тому вирішили обрати Дуду як найменш одіозного. Дуда прийшов з регіонального рівня. Крім того, що він відомий як популіст, він телегенічний і добре виступає, про нього поляки знають достатньо небагато. У будь-якому випадку в Польщі політика визначається не президентом, а національними інтересами Польщі. А вони на сьогоднішній день диктують їм необхідність підтримувати Україну в її прагненні стати членом НАТО та ЄС.

Крім того, Польща розглядається Альянсом як одна з можливих цілей військової інтервенції з боку Росії. Тому Польща сьогодні отримує максимум озброєнь і підтримки з боку НАТО і Штатів. Вони будуть зміцнюватися. Тому, безумовно, розвиватиметься військове співробітництво. Так, недавно було створено польсько-українсько-литовський батальйон. Я думаю, що це не останній проект, будуть інші нові проекти у військовій сфері, тобто вони активно будуть з нами співпрацювати. У них тема співпраці з Україною популярна серед всіх провідних політичних сил і вона не викликає ніякого відторгнення. Тому я вважаю, що ніякої зміни курсу не відбудеться. Більше того, неформально наставником Дуди є брат покійного президента Леха Качинського - Ярослав Качинський, який відомий як страшний русофоб. І фактично перший час, поки Дуда не зміцніє, він буде "рулити" як сірий кардинал.

Я вважаю, що серйозно посилиться антиросійська риторика і політика нового президента. Скасування зустрічі із Порошенком не пов'язано з політикою загалом. Там були внутрішні процеси, які не мають ніякого відношення до України. Я вважаю, що не треба переоцінювати вплив президента. У будь-якому випадку ключову роль у визначенні політики відіграє прем'єр-міністр і парламентська коаліція.

Президент Польщі Анджей Дуда склав присягу   > Фото 1. 

Богдан Яременко, голова правління благодійного фонду "Майдан закордонних справ":

- Я поки що залишаюся при своїх висновках: Дуда буде дуже складним партнером. Я б навіть посилився у своїх висновках. Тому що він ідеаліст, на відміну від, скажімо, президента України Петра Порошенка, який, судячи з усього, любить домовлятися і перш за все бачить вигоду.

Анджей Дуда схильний більше працювати з ідеалістичними категоріями. Уже перші його заяви свідчать про те, що він дивиться у перспективу, що він шукає нові об'єднання для своєї країни, якийсь шлях вперед на десятиліття. Дуда походить із академічного середовища. Це людина, яка не міряє світ процентами, мільйонами доларів. Його заяви говорять про те, що категорії, якими він мислить - зовсім інакші.

Судячи з того, що особливо нічого нового про Україну в період прийняття присяги він не сказав, то з першочерговим завданням втягнути Анджея Дуду в контекст українського бачення ситуації українська дипломатія вже не справилася. І ще можемо згадати, що він відмовився від зустрічі із президентом України одразу після виборів. Це ще раз підкреслює, що він буде складним партнером. Це не значить, що він має якісь погляди, які унеможливлюють співпрацю. Швидше за все навпаки. Але для цього треба докорінним чином змінити український спосіб зовнішньополітичного мислення і дій. Україна теж нарешті повинна задуматися про цінності, а не про ціну. Тоді, можливо, ми зможемо знайти спільну мову з президентом Польщі.

Але ідея Балто-Чорноморського партнерства - дуже цікава і перспективна. Також дуже важливо, що вона виходить від лідера країни, яка є активним членом ЄС і НАТО. Отже, виявляється, що членство в ЄС і НАТО уже не розглядається частиною польської еліти як перешкода до пошуку нових перспективних утворень. І це абсолютно на руку Україні, яка має ті самі проблеми - відсутність друзів, усталених зв'язків, партнерських, союзницьких, які б допомогли подолати труднощі.

Відтак поки що рано говорити про якісь кінцеві висновки. Це були лише заяви, а зараз подивимося, які будуть реальні дії президента Дуди. Але висновок один: так, він буде дуже непростим партнером.

Facebook/Michał Potocki Міхал Потоцький, журналіст газети Dziennik Gazeta Prawna: -

Анджей Дуда тільки сьогодні зайняв пост президента країни, тож поки не було можливості, щоб політика Польщі змінилася. Але з розмов із оточенням Дуди можна робити вже перші висновки. По-перше, Польща буде набагато більш активною у зовнішній політиці. Радник президента Кшиштоф Щерський, який відповідає за ці питання, пропонував Карпатський союз, посилення співпраці з такими країнами, як Словаччина, Угорщина, Австрія і - особливо - Україна та Румунія. Не в усіх тих країн інтереси збігаються, але регіональну політику активізувати треба.

По-друге, Дуда вважає, що нормандський формат вичерпаний і треба шукати інший формат переговорів щодо конфлікту в Донбасі. Не виключено, що Варшава виступить з пропозицією ініціювати мирну конференцію в іншому форматі: країн регіону, Ради безпеки ООН або ще одним. По-третє, Україна може розраховувати на підтримку у питаннях євроінтеграції, відносин з Росією, політики санкцій ЄС проти Кремля. Тут нічого не зміниться.

По-четверте, Дуда також буде активний в історичній політиці. Наприклад, по-моєму, він реагуватиме на спроби героїзації людей, які відповідають за волинську різанину. Тут очікується якийсь крок з боку Києва. Як сказав Щерський - це Україна має бути зацікавлена у тому, як її сприймають звичайні поляки, і наскільки вони будуть готові до підтримки.

RegioNews Анатолій Октисюк, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень: - Варто очікувати поглиблення двостороннього співробітництва, у першу чергу у безпековому плані, оскільки позиція Польщі дуже чітка: територіальна цілісність має бути відновлена і основним інструментом для такої роботи, як уже заявив Дуда, має бути розширення, створення коаліції держав-сусідів щодо врегулювання російсько-українського конфлікту. Власне кажучи, поляки деякою мірою були дезорієнтовані протягом минулого року, коли українське керівництво і дипломати відсунули Польщу на задній план у вирішенні питання конфлікту на Донбасі.

Парадоксально, але країна, яка є нашим адвокатом, найбільшим лобістом, опинилася за межами переговорного процесу. Це було негативним досвідом для неї. І тепер, коли відбулася інавгурація Дуди, він заявив, що треба створювати широку мирну коаліцію з метою тиску на Росію.

Ще один важливий аспект. У своїй передвиборні програмі Дуда наполягав на тому, що Польща має стати лідером Східної Європи. Це у першу чергу реалізація Балто-Чорноморського союзу як нової геополітичної формації. Варшава, Київ, можливо Анкара, й у будь-якому випадку країни Балтії, які разом будуть створювати бар'єр від Балтійського до Чорного моря з метою виведення самої Польщі на лідерські позиції у Східній Європі. Очевидно, що в цьому їм допомагатимуть США, які за допомогою такого геополітичного об'єднання не допускатимуть зближення Росії та країн Західної Європи - Німеччини і Франції.

У зовнішній політиці Дуда проводитиме свою агресивну лінію, що вже було офіційно заявлено - будуть створені нові військові бази, які дратуватимуть Росію. І напруга поблизу наших кордонів буде зростати, оскільки Росія у відповідь буде так само нарощувати сили і в Криму, і на Донбасі. Зрештою, були окремі заяви Дуди ще під час передвиборчої кампанії, що він виступає за надання зброї, але після критики всередині країни, що мовляв, це втягне Польщу у конфлікт, він відмовився від них.

Але не виключено, що Дуда підбиватиме Україну створювати додаткові спільні бригади з метою протистояння агресії на Сході. Разом із тим польські військові отримуватимуть досвід реальних бойових дій тощо. Можливо, на якомусь секретному рівні буде така співпраця. Про це вже говорять у російських урядових колах, що політика Польщі щодо конфлікту на Сході України несе низку ризиків для Російської Федерації.

У нас з Польщею є спільні позиції, але питання трактування історичних подій знову ж таки можуть стати каменем спотикання, оскільки Дуда засуджує офіційно будь-які схвалення і героїзацію ОУН УПА тощо. Це сприйматиметься болісно і на цьому гратимуть як конкуренти, так і окремі політики.

Найбільший позитив для України полягає у тому, що позиція Польщі, яка вже дійсно стала лідером Східної Європи, відкриє для нас горизонти. Бо Україна вперше зможе долучитися до геополітичного проекту, який є їй цікавий і в якому вона відіграватиме певні ролі.

Ольга Скичко Чого чекати Україні від нового президента Польщі


По материалам: ТСН  
Добавлено: 7-08-2015, 07:45
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх