Самую дорогую в мире пряность научились выращивать под Запорожьем

Сім'я фермера Кирила Кочергіна вирішила почати з 2 соток, посадивши близько 9 тис. цибулин, пише видання «Заноза».

«Ми п’ять років тому за підтримки Українського проекту бізнес розвитку плодоовочівництва почали займатися ягодами: вирощували полуницю, малину, але через низьку ціну при нестачі вологи і підвищенні температур, при високих витратах на її вирощування почали цікавитися нішевими культурами.

Так на одному з семінарів від Проекту познайомилися з фермером з Херсона, який вже 4 роки займається вирощуванням шафрану. Після його надихаючої розповіді про вирощування шафрану ми з сестрою Вікторією Вірозубовою вирішили посадити і спробувати що воно таке. Ці ж хлопці допомогли придбати цибулини і розповіли технологію посадки, збору, сушки. Вирішили почати з малого, висадили близько 9 тисяч цибулин. Штука в роздріб коштує близько 6-10 гривень, залежить від розміру і ваги, оптова ціна то 7 до 15 доларів за кілограм.

Перш ніж їх садити, ми підготували ґрунт. Наш посушливий клімат шафрану підходить. Його можна просто посадити, не поливати, нічим не удобрювати. Посадка була на початку серпня, вже в 20-х числах вересня почали прокльовується листочки, а 1 жовтня зацвіли. Цвіте шафран близько місяця і лише восени, пік цвітіння триває 2 тижні.

Довелося вкласти всі гроші, які відклав на матеріали щоб перекрити дах. Було страшно, а раптом піде не так, не виросте», - розповів фермер. Кочергін разом з родиною починає збирати шафран з першими променями сонця, поки квіти не розпустилися. У бутонах головна цінність рослини - червоні рильця.

По материалам: Агро-бизнес сегодня

Добавлено: 29-10-2018, 08:51
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх