Кол-центр, облік і контроль: як змінився «Водоканал» за два роки

КП «Облводоканал» - стратегічне підприємство для Запорізької області. Завдяки підприємству питну воду отримує 200 тис. жителів регіону. Що робить КП, щоб стабільно працювати, як модернізує виробництво і спілкується зі споживачами, розповів генеральний директор комунального підприємства Сергій Басанський.


Контроль і облік

- Сергію Володимировичу, в якому стані ви прийняли підприємство?

- У підприємства була велика кредиторська заборгованість, зокрема за електроенергію і податки, в тому числі з податку на додану вартість. У зв'язку з тим, що в 2016-2017 роках зарплати виплачувалися через Комісію по трудових спорах, єдиний соціальний внесок також не вносився. Поясню: борги підприємства означає арешт рахунків, а значить навіть купити матеріали для ремонту мереж неможливо.

Крім того, тарифна політика не відповідала реаліям: тариф не окупав витрат, які підприємство несло для ведення господарської діяльності. Валовий дохід становив в місяць 6 млн. грн. А різниця в тарифах - 18 млн. грн., тобто фактично підприємство в 2017 році три місяці безкоштовно роздавало воду. Свій відбиток наклала і неправильна облікова політика. Бухгалтерія велася на паперовому носії, а деяких первинних документів не було зовсім.

Для повноти картини відзначу: на момент мого приходу не було планів капітальних і поточних ремонтів, планів закупівлі обладнання. Аргументи «які можуть бути плани, коли арештовані рахунки» я не прийняв. Упевнений, що плани можуть і повинні бути завжди. Сьогодні у нас відповідні плани розроблені.

Матеріально-технічний стан добре характеризує, наприклад, такий факт: основним аварійним автомобілем Західного групового водоводу був ЗІЛ 1969 року випуску, в якому ще деталі дерев'яні, а в разі серйозної аварії ми брали техніку в оренду.

- Як виходили з ситуації?

- Перше, що я зробив, прийшовши на підприємство, домовився про придбання програмних продуктів, які дозволяли об'єднати збут підприємства в одну єдину систему. Завдяки цьому з'явилася можливість контролювати з головного офісу, як відбуваються нарахування у всіх населених пунктах, де ми є виконавцями послуг. У минулому році ми придбали 1С, яка пристосована саме під потреби водоканалу і тепер працюємо над актуалізацією бухгалтерії.

Сьогодні у нас є чітке розуміння по кожному цеху (один цех водопостачання забезпечує кілька населених пунктів водою, наприклад, Таврійський - Василівку, Дніпрорудне - прим. ред.), що було зроблено за попередній день, що планується на завтра. Будь-яка робота підприємства - це по суті облік і контроль. Якщо раніше на КП закуповувалося 6,5-7 тонн палива на місяць, зараз ми закуповуємо в середньому 3-3,5 тонни, тобто в два рази менше. Оптимізували роботу з постачальникам, щоб не допускати невиправданих пробігів транспорту для заправки.

У 2018-2019 році Запорізька обласна рада як власник допомогла з придбанням техніки: трактори, екскаватори, двох аварійних машин з малим об'ємом двигуна і отже з малою витратою палива.

Єдиний тариф для всіх

- Наскільки складно було переглянути тарифну політику?

- Як я вже казав, корінь проблем - тарифи, які не відповідають реальності. Наприклад, в старому тарифі на охорону праці для колективу в 700 працівників було закладено на рік 36 тис. грн. - на покупку спецодягу, спецвзуття, спецхарчування. І на всі види ремонтів на всю область на місяць закладалося теж 36-38 тис. Ціни на паливо, витратні матеріали, які бралися до уваги при розрахунку, були актуальні в 2014 році.

Тарифну політику необхідно було кардинально змінювати. Це вдалося зробити за рік: багато часу пішло на відновлення і підготовку документів, які б об'єктивно відображали витрати підприємства, що впливають на розрахунки.

Зараз все адекватно. «Облводоканал» - у відносно невеликому пулі українських підприємств-ліцензіатів, які вчасно зробили всі розрахунки. Але необхідно враховувати, що яким би об'єктивним не був тариф, він покриває витрати сьогоднішнього дня. У чинному і майбутньому тарифі не закладено ні копійки на погашення боргів за попередній період, оскільки, по-перше, методика не дозволяє цього, а по-друге, неправильно двічі «вішати» борги на споживачів. Тому ми виходимо з ситуації за рахунок поліпшення операційної діяльності підприємства і, звичайно, завдяки допомозі власника - облради.

- Споживачів тарифи, певно, не влаштовують...

- На жаль, але маючи таке величезну витратну частину неможливо реалізовувати воду по 2 грн. Ціна на водопостачання повинна бути не менше 21 грн. за м. куб.

Підкреслю: підприємство створювалося, щоб була єдина тарифна політика і за рахунок різношерстого майнового комплексу усереднювати витратну частину і отримувати мінімальний тариф. Наприклад, вода, яка піднімається зі свердловин, і вода, яку беруть поверхневим водозабором, має різну собівартість. Якби Розівка ​​мала свій водоканал, то його тариф був би під 100 грн. на централізоване водопостачання.

Колл-центр і особистий кабінет для споживачів

- Що змінилося в кращу сторону для споживачів?

- У 2019 ми впровадили особисті кабінети як для фізичних, так і для юридичних осіб. Через сайт http://oblvoda.zp.ua/ можна передавати показання, бачити свої платежі. До цього був кам'яний вік - ніхто навіть платіжки не друкував і не розносив.

У грудні в тестовому режимі, а з 1 січня повноцінно запустили інформаційний центр, на який приймаються заявки щодо  пошкодження на трубопроводах, витоку каналізації. Сюди ж можна передати показання, дізнатися про нарахування, уточнити, чому немає води - тобто отримати повний комплекс інформаційних послуг. Все фінансове навантаження по роботі колл-центру ми взяли на себе, тому телефоном 0 800 600 110 для наших споживачів безкоштовний.

- Як боретеся з крадіжками води? Адже це теж впливає на тариф?

- Ефективна боротьба у нас не врегульована належним чином, тому люди використовують магніти, роблять обвідні лінії, щоб красти воду. Але по деяким населеним пунктам ми зможемо встановити індикатори магнітного впливу. На місцевому рівні в Дніпрорудному прийняли рішення, яке дозволить застосовувати штрафні санкції.

Чим більше люди крадуть, тим вище тариф. Є проста економіка: чим більший об'єм продукції, що випускається, тим менше вона коштує. Чим більше реалізація води, тим на більші обсяги діляться витрати. Відповідно тариф нижче. Але на жаль, не всі хочуть розуміти, що, вкравши сьогодні воду, вони фактично крадуть у самих себе завтра.

Перспективи від Данії

- Чи є перспективи розвитку підприємства? Які цілі ставите перед собою?

- Ми розробили Програму розвитку водопостачання Запорізької області на базі нашого підприємства з трьома джерелами фінансування: інвестиційна програма КП, яка закладена в тарифі, гроші обласного бюджету і гроші міжнародних фінансових інститутів.

У нас при наявності невичерпного джерела - Дніпра - всього два водозабори: на лівому березі ріки в Запоріжжі і один в Якимівці по мережі каналів. А весь центр Запорізької області п'є воду зі свердловин. Неможливо відповісти на питання, яка кількість води там залишилося, яке її якість буде завтра-післязавтра. Надра - це стратегічний запас води. Тому в Програмі розвитку водопостачання Запорізької області ми передбачили переведення центру області на поверхневий водозабір: запланували залучення 70 млн. євро для будівництва нового водозабору в районі річки Благовіщенка, яка по розвиненій системі водоводів підтягне до себе такі міста як Енергодар, Дніпрорудний, Василівка, Велика Білозерка, Михайлівка, Токмак, Пологи, Оріхів, Комишуваха. Крім того, там повинна бути побудована нова система очищення води.

Даний проект не тільки екологічний і соціальний, а й економічний. Зараз ми чекаємо ратифікацію рамкової угоди між Урядом України і Урядом Королівства Данія, щоб залучити фінансовий ресурс в рамках програм «Danida Business Finance».

Крім того, Програмою розвитку передбачено будівництво водоводу і очисних споруд в Кирилівці, адже в літній період її необхідно забезпечити 10 тис. куб. м води на добу. Зараз в Кирилівці своє КП, яке займається подачею води з Шелюгівского свердловинного поля, але влітку цих свердловин не вистачає.

- Як готуєтеся до літнього сезону, адже це - найбільш напружений час?

- На Якимівський спорудах Західного групового водоводу, які подають воду, зокрема, і на Бердянськ, міняємо насосну групу: придбали два імпортних насосних агрегати, які дозволять нам економити до 40% спожитої електроенергії.

Зниження витрат – для нас пріоритет. Наприклад, в Таврійському цеху - 17 свердловин, з них 15 працює. Тобто на першому підйомі працює 15 агрегатів. Далі другий, третій, четвертий підйоми - а це все електроенергія. Тому для нас розвиток - це установка нового насосного обладнання, частотних перетворювачів - щоб економити електроенергію, приладів обліків - щоб ефективно управляти гідравлічною системою.

Хотілося б швидше виконувати ремонтні роботи, створити свій ремонтно-будівельний цех, набрати людей, а для наповнення такого цеху «змістом» - роботою - потрібна нова техніка - важка, гусенична, аварійна, вагончики для житла.

Радує, що в відношенні програми розвитку підприємства є симбіоз виконавчої та законодавчої влади. За два роки багато що було зроблено, але ще багато що потрібно зробити.

- Успіхів вам у цьому, Сергій Володимирович!



Добавлено: 1-03-2020, 19:16
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх