Запорізький титано-магнієвий комбінат Дмитра Фірташа повернули державі

Господарський суд Запорізької області повернув у власність держави Запорізький титано-магнієвий комбінат (ЗТМК), який належав компаніям з орбіти олігарха Дмитра Фірташа.

Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура у своєму Facebook.

«4 серпня 2021 року Господарський суд Запорізької області задовольнив позов Спеціалізованої антикорупційної прокуратури в інтересах держави до компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр) і ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат» щодо розірвання договору про заснування цього товариства та повернення державі цілісного майнового комплексу комбінату», – йдеться в повідомленні.

У відомстві розповіли, що відповідне рішення суд уже виносив у липні 2018 року. Але тоді Верховний суд постановив повернути справу на повторний розгляд.

Group DF бізнесмена Дмитра Фірташа і Фонд держмайна в листопаді 2013 року створили ТОВ «Запорізький титано-магнієвий комбінат», яким відійшов майновий комплекс однойменного держпідприємства. Частка держави в новій компанії склала 51% за рахунок майнового комплексу ЗТМК. Фірташ в особі Tolexis Trading повинен був інвестувати в підприємство 110 млн доларів і за це отримати 49% частку.


У САП заявили, що Фірташ домігся призначення свого менеджменту на підприємство, рішеннями якого більшість грошей було витрачено на погашення боргів за енергоносії і перед кредиторами, пов'язаними з Group DF.

«Надалі ці кошти вивели з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. При цьому на модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн грн», – йдеться у повідомленні САП.

ЗТМК – єдиний виробник губчастого титану в Україні. 51% підприємства належить державі, 49% – Group DF через компанію Tolexis Trading Limited. Потужність виробництва відповідно до проекту – 20 тис. тонн на рік. При тому воно працює збитково, торік негативний фінансовий результат склав 656 млн грн.
Добавлено: 5-08-2021, 05:41
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх