У руслі Дніпра знайдено раритетний гарматний лафет козацького часу

У Запоріжжі співробітниками Національного заповідника «Хортиця» була презентована сенсаційна підводна археологічна знахідка - гарматний лафет козацького часу. 

Презентація та підняття гарматного лафету козацького часу відбулася  на Хортиці. Серед присутніх були Олександр Свистун, стажер на посаду заступника голови облдержадміністрації, та Владислав Мороко, директор Департаменту культури, туризму, національностей та релігій ОДА.

- Сьогодні у нас дійсно відбувається непересічна подія, оскільки з дна річки Дніпро піднятий унікальний експонат. Це раритет. У світі таких одиниці. Хочу подякувати всім причетним до цієї події. В першу чергу, Валерію Нефедову, який очолив експедицію. Адже завдяки його зусиллям та зусиллям його однодумців ми маємо цей лафет 17-18 сторіччя, який поповнить історико-культурний фонд Запорізької області. Також хочу висловити слова подяки соціально відповідальному бізнесу, зокрема, комбінату «Запоріжсталь», який виділив кошти на експедицію. Це яскравий приклад тісної та плідної співпраці між бізнесом і владою, - заявив Владислав Мороко.

Нову археологічну знахідку виявив почесний робітник  культуры, історик, підводний археолог та керівник відділу реставрації Національного заповідника «Хортиця» Валерій Нефедов. 


Експонат було знайдено на південь від о. Хортиця у руслі річки Дніпра, яка є унікальною археологічною пам’яткою, що зберігає таємниці історії наших предків. Лафет був виготовлений із деревини (дуба) і окований залізом. Довжина його складає близько 4,4 метри, а ширина – близько 2,3 метрів. Є припущення, що колись на цьому лафеті була встановлена потужна облогова гармата калібром до 32 фунтів.

Раніше подібні археологічні знахідки не були виявлені в межах території України. Лише одиниці схожих лафетів знаходяться на збереженні у деяких музеях світу, і кожне таке археологічне надбання включає в собі багато цікавих подробиць давнього артилерійського озброєння.

Пізніше реставратори Національного заповідника «Хортиця»  планують застосувати свої унікальні методики для відновлення та реставрації нового цінного екземпляру.

Фінансову допомоги для проведення підводних робіт, було надано металургійним комбінатом “Запоріжсталь” через «Благодійний фонд Хортиця». Також дуже цінну допомогу у піднятті цієї пам’ятки надали бійці 55 артбригади «Запорізька Січ», аварійно-рятувальний загін спеціального призначення головного управління ДСНС та особисто водолаз Костянтин Касьяненко і начальник водолазної служби Олександр Суворов.

Головним ініціатором ідеї та натхненником проєкту виступив заступник директора з наукової роботи Запорізького обласного краєзнавчого музею, доктор історичних наук Георгій Шаповалов. 

Довідка:

Річка Дніпро в межах Запорізької області є унікальною археологічною пам’яткою, що зберігає таємниці історії наших предків. Гідроархеологами Національного заповідника «Хортиця» та Запорізького обласного краєзнавчого музею виявлено, досліджено та музеєфіковано сотні експонатів та унікальних об’єктів. Серед них одна з найкращих колекцій стародавніх кораблів у Східній Європі. Вже зараз тисячі мешканців України та світу відвідують досліджені експонати.

Як повідомляв “Паноптикон”, нещодавно археологічною експедицією Національного заповідника «Хортиця» на території острова, вже було виявлено таку цінну знахідку, як  унікальне поховання скіфського воїна, вік якого становить приблизно 2500 років.
Добавлено: 24-11-2020, 20:30
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх