Життя запорізького бізнесу в умовах карантину

Для з’ясування, як саме змінився бізнес у Запоріжжі, на круглий стіл прийшли представники з різних напрямків підприємницької діяльності.  Під час обговорення  співзасновницею громадської організації «Бізнес-Союз «Порада» Іриною Лех було висловлено думку про те, що відбулось зниження доходів  усіх галузей майже на 30%. А  найбільш постраждалими сферами бізнесу є ресторанна, туристична та концертна сфера. На сьогодні наслідки вже відчуває навіть такий стабільний напрямок як торгівля продуктами харчування.

На думку Ірини Лех, через запропоновані урядом тимчасові виплати по 8 тис. грн, підприємці виглядають наче «жебраки з простягнутою рукою».  Вона переконана, їм не потрібна  така допомога влади. Підприємцям просто потрібно, щоб їм не заважали працювати. Адже їхній бізнес ледь почав оговтуватися від першої хвилі пандемії, яка принесла чималі збитки.

За словами співвласника «HD-group» і «GFSGROUP» Бориса Шаповалова, великий ритейл також має проблеми досить схожі зі складнощами малого бізнесу. Тих продажів, які були до карантинних обмежень, вже не буде, передбачає він, зазначаючи, що сьогодні є дві новини. Гарна новина у тому, що продукти є і вони точно будуть. А погана полягає у тому, що ніхто не може сказати, скільки та якого саме врожаю зібрали цього року. Через зниження врожайності, уповільнення бізнесу, збільшення імпорту продукції до інших країн, а також звісно через карантинні обмеження, населенню треба бути готовим до підвищення цін на продукти харчування.

Він наголошує, що потрібно готуватися і до того моменту, коли карантин завершиться. Потрібно буде підіймати усі бізнесові галузі та знаходити нові інноваційні шляхи, наприклад: переводити бізнес он-лайн, вигадувати нові технології безконтактної дії, нові способи доставки, оплати тощо, які зможуть допомогти піднятися.


Керуючий партнер ресторану «Мануфактура Розенталь» Тетяна Ружина, розповіла про те, які зараз умови виживання ресторанного бізнесу у Запоріжжі. За її словами, у ресторанній сфері міста працює близько 10 000 працівників, кількість яких можна порівняти з декількома заводами.  І навіть такі креативні заходи, як перехід на відкриті вуличні простори, просування кейтейрингу  чи домашні фуршети, ніяк не запобігають наслідкам, які несуть банкрутство або скорочення штату.

«Ми пережили  «обмеження 22 годин» і вважали, що зможемо впоратися. Але «карантин вихідного дня» попросту вбиває бізнес», - зазначила Тетяна Ружина.

Під час проведення круглого столу було підключено онлайн-трансляцію із журналісткою Наталією Богдановською, яка з Франції розповіла про своє бачення того, що відбувається у світі сьогодні. Наприклад для самої Франції це був м’якший локдаун, з якого країна вже поступово почала виходити. Але деякі заборони ще існують, і їх досить важко зрозуміти. На знак протесту деякими французами навіть було створено відверту фотосесію під назвою «Держава нас роздягла». Тому що людям не подобаються такі обмеження, на кшталт зачинення кафе та ресторанів на Новий рік та Різдво, адже це є найприбутковішим періодом.

Наприкінці круглого столу усіма експертами було досягнуто спільного висновку, що зупинення економіки є найгіршим варіантом для країни. Як запобігання поширенню COVID-19  потрібно застосовувати не локдаун  і не карантин, а інші засоби, які допоможуть максимально пристосуватися економічній машині до сучасних умов світу. Нажаль, місцеве самоврядування, на думку учасників круглого столу, не йде на контакт з представниками бізнесу та не опрацьовує шляхи вирішення проблем підприємців Запоріжжя. Але попри все бізнес готовий працювати навіть за умов обмеження, тільки йому потрібно дати можливість це робити.
Добавлено: 2-12-2020, 07:21
0

Похожие публикации


Добавить комментарий

Натисніть на зображення, щоб оновити код, якщо він нерозбірливий

Наверх